Touhua ja kiirettä

En ole ehtinyt kirjoittaa kuulumisia aikoihin. Syy, miksi olen ollut kiireinen, selviää alempana, kun kerron siitä lisää. Arki on ollut mukavaa, mutta työntäyteistä. Tähän asti ilma on (muutamia rankkasateisia päiviä lukuun ottamatta) ollut upea ilmanlaatuindeksiä myöten. Eilen ja tänään jälkimmäinen on ensimmäistä kertaa täällä ollessamme kivunnut yli sadan, ja tänään, kun ilma on muutenkin valmiiksi harmaa, tekee olonkin vähintään harmaaksi se tosiseikka, että AQI huitelee 160:ssä.

IMG_20180904_075244.jpg

Vee on jälleen innostunut rakentelemaan palloratoja. Tässä yksi taidonnäyte.

Vee ja Ee ovat jo pitkään olleet innostuneita Super Marion Boo-hahmoista. Kesällä, kun olimme Amerikassa, olimme tilanneet molemmille omat palleroiset Jii:n veljen luokse. Otukset ovat olleet jo monessa menossa mukana. Eräänä päivänä Vee:n kummitus oli kadonnut ja epäilimme sen lähteneen vaihdettujen lakanoiden mukana pesulaan. Soitimme perään ja ilmoitimme tuntomerkit. Seuraavana aamuna ovikello soi. Oo meni avaamaan ovea ja oli todella hämmästynyt, kun käytävällä oli ainoastaan samainen Boo, joka muutama päivä takaperin oli lähtenyt lipettiin. Totesimme, että se oli tylsistynyt elämään neljän seinän sisällä ja lähtenyt tutkimaan kaupunkia – väsyttyään oli päättänyt palata kotiin. Tervetuloa, Boo, ihanaa nähdä jälleen!

IMG_20180904_075350.jpg

Reunion: Boo on jälleen kotona!

Lasten koululla järjestettiin Welcome Back BBQ. Tapahtuma oli todella hauska, mutta ainoa huono puoli oli se, että enemmän tai vähemmän koko ajan satoi. Vee otti tilanteesta kaiken irti ja kavereidensa kanssa juoksivat päätä pahkaa pomppulinnoissa välillä rypien riemusta lattianrajassa. Ainakin liukui hyvin! Ee ja Oo olivat pikku hetken leikkipuistossa, kun sade taukosi tihkuksi. En oikein tiedä, mikä tällaisessa tilanteessa olisi asianmukainen sadevarustus: sateenvarjo on äärimmäisen kömpelö, ja missä tahansa t-paitaa pitkähihaisemmassa tukahtuu hetkessä jonkin sortin lämpöhalvaukseen. Ratkaisu on siis ilmeisesti kastua läpimäräksi ja vaihtaa vaatteet kotona?

IMG_20180825_162919.jpg

Welcome Back Barbecue lasten koululla.

Muutenkin täällä on taas pari kertaa päässyt (rankka)sade yllättämään kaupungilla ollessani: sääennuste ei ole tiennyt sateista tuon taivaallista, joten sateenvarjoakaan ei ole mukana – kun olen lähdössä takaisin, juuri silloin taivas repeää niin, että sata metriä näkyvyyttä on täysin liioiteltua, ja lähimmälle metrolle on matkaa kilometri ja takseja ei mailla halmeilla. Kolmen metrin kävelyn jälkeen olen kuin uitettu koira. Onneksi tosiaan on sentään lämmintä! Sisäinen muistilappu: SE SATEENVARJO!

Ee on selvästi nauttinut iltapäivisin ayimme seurasta. Monesti hän vaatii tätä seuraamaan leikkejään tai touhuamaan jotain yhdessä. Tässä kuvassa rakennellaan yhdessä technic-legoista paloautoa.

IMG_20180904_075555.jpg

Rakentelupuuhissa Ee ja ayi.

Olemme testanneet muutamana päivänä aiempaa tiukempia iltasääntöjä, jotka kirjoitettiin muistutukseksi myös lapulle jääkaapin oveen. Ainakin lapset ovat nukahtaneet nyt ajoissa ja hieman vaivattomammin kuin aiemmin. Jäämme seuraamaan tilannetta.

IMG_20180830_220300.jpg

Oo on väsähtänyt lukuhetkensä päätteeksi lattialle.

Jii oli viime viikon Taiwanissa työmatkalla. Perjantaina vaihdoimme vuoroa, kun hän otti lapset huomiinsa ja minä lähdin viettämään iltaa Shanghain suomalaisten Back to Shanghai -iltaan. Näkymät olivat upeat (eivät näy kuvassa), sillä kattoterassilta pystyi seuraamaan koko keskustan ranta-alueen valoja. Kaikilla muilla osallistujilla taisi olla freeflow-juomaranneke, itse tyydyin ostamaan yhden drinkin ja juomaan vettä. Seuraavana aamuna piti kuitenkin olla kokoustamassa. Ilta venyi kuitenkin hyvien keskustelujen lomassa niin pitkälle, että tulin viimeisellä metrolla kotiin. Se olikin niin tyhjä, että sain vapaasti valita penkkini vaunusta – harvinaista herkkua Shanghaissa.

IMG_20180904_080205-1.jpg

Lähes sata suomalaista verkostoitumassa ja juhlimassa.

Kun lähdön aika koitti, menin hissillä. Ovi avautui, ja keskellä hissiä seisoi tällainen pömpeli. Robotti! Hetken mietin, liitynkö seuraan, mutta tunkeuduin sitten kahden pakistanilaisen miehen kanssa kopin reunoille. Hän (?) oli matkalla neljänteen kerrokseen. Kukaan ei sitä robotille painanut, mutta kun kerros tuli kohdalle, hissi pysähtyi ja toinen miehistä seisoi tiellä, robotti ilmoitti, että hänen pitäisi päästä ohi ja ulos hissistä. Sinne se sitten viiletti. Mitäköhän se mahtoi toimittaa?

IMG_20180901_000642.jpg

Ystävämme robo.

Saimme viime keväänä poistuneelta suomalaisperheeltä lahjoituksena Mersun. Sitä on veivattu paluun jälkeen todella perusteellisesti kaikkien kolmen lapsen toimesta. Oo ajelee sillä itsekseen, mutta Vee ja Ee ajavat mieluiten Boo-rallia (innoituksena kenties Mario Kart?). Ralliin tehdään erilaisia ratoja, sitten Ee istahtaa kyytiin ja nostaa jalat konepellin päälle, Vee työntää ja ohjailee autoa: sitten mennään niin lujaa kuin täällä sisällä vain pääsee – uskalluksesta se nimittäin ei ole kiinni. Yhden radan jouduin jo “tyhmänä äitinä” kieltämään, kun se kiersi pöydän ympäri – olisihan se hauskaa, mutta kulmat ovat niin auttamattoman terävät juuri tyttäreni ohimon tienoilla ja tila kääntyä pieni. Ei nyt vaan sovi. Onneksi ratoja on muitakin. Seinät ovat saattaneet saada “muutaman” kolon koristeikseen, mutta tämä on lastemmekin koti, ja vaikka maksamme lopuksi pakkelointi- ja maalaustöistä. Vee totesi tässä pari päivää sitten, että liekö Mercedestä koskaan pesty, mutta nyt niin pitäisi tehdä. Kylpyhuoneeseen perustettiin pesula. Hän hinkkasi auton joka puolelta huolellisesti rätillä käyttäen aika reilusti astianpesuainetta, hups, suihkutti sen ja oli hakenut kuivaamistarkoitukseen talon (valkoiset!) kylpypyyhkeet. Kun työ oli valmis, Mese oli siis kääritty kolmeen valtavaan pyyhkeeseen ja se lepäsi hellästi lattialla. Kyllä kiiltää!

IMG_20180902_092438.jpg

Autonpesua.

Lasten koulunkäynti on jatkunut edelleen hyvin. Kävin eilen tapaamassa Ee:n opettajaa, joka kertoi pelkkiä positiivisia asioita tytöstä. Huh! Nyt, kun EAL:n (Englanti toisena kielenä) tarjoama tuki alkaa, oletan kielenkin kehittyvän pikku hiljaa. Ihanaa, että Ee on kuitenkin saanut kavereita luokasta, vaikka yhteistä puhuttavaa ei niin vielä olekaan.

Vee:n opettajaa en ole varsinaisen koulun alettua ehtinyt tavata, joten pojan tilanteesta minulla ei ole oikeastaan tietoa. Vee:ltä itseltään kun ei juurikaan saa mitään irti. Löysin kuitenkin repusta tällaisen lappusen eilen koulupäivän jälkeen, mikä ilahdutti kovasti. Luin ääneen pätkän kerrallaan Vee:lle, ja hän osasi kääntää sen suomeksi! Vau! Alku aina hankalaa, lopussa – tai jo ehkä välimaastossakin – kiitos seisoo!

IMG_20180902_184502.jpg

Open viesti Vee:lle.

Mutta se, mikä minut on todellakin pitänyt kiireisenä, on alkava lukukausi Suomi-koulussa. Koulu alkaa lauantaina ja minä olen tähän mennessä kirjoittanut kirjeitä vanhemmille ja opettajille, tehnyt lukujärjestykset kaikille, päivittänyt oppaita, tilannut koulukirjoja, pohtinut teemoja, muodostanut ryhmiä, perehdyttänyt opettajia ja kokoustanut yhtäällä ja toisaalla. En ole laskenut tarkemmin, mutta ennen, kuin olen minuuttiakaan käyttänyt oman opetusryhmäni tuntien suunnitteluun, olen kaikkiin hallinnollisiin tehtäviin saanut uppoamaan useampia kymmeniä työtunteja. Aloitin siis uutena johtavana opettajana.  Se tarkoittaa, että pienessä yhteisössämme olen puoliksi rehtori – tai jotain sinne suuntaan ja puoliksi opettaja. 50 oppilaan koulu on jo oppilasmäärältään isompi kuin se, jota itse aikoinaan kävin ensimmäisestä kuudenteen luokkaan. Oppilaiden ikäjakauma tosin on tällä hetkellä 3–12 vuotta, joten touhua on ja touhuajaa on monenlaista. Tänä syksynä itse opetan 8- ja 9-vuotiaita, jotka ovatkin sitten jo roimasti eri aaltopituudella kuin viime vuonna opettamani viisivuotiaat. Mielenkiinnolla odotan, miltä asiat näyttävät, kun saadaan lukukausi käyntiin, ja samalla hallinnollinen puoli tasaantuu normaaliin. Joka tapauksessa tällä hetkellä porukkamme on niin mahtavaa, että ei tästä huonoa voi tulla!

IMG_20180828_172454.jpg

Aino Havukaisen ja Sami Toivosen terveiset meille takavuosilta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s