Kuulumisnurkka A

Alkaa turnauskestävyys tässä lipsua. Kuulumisiamme ei kukaan tiedä ihan lähipiiriä lukuun ottamatta näköjään sitten toukokuun alun. Oho. Paljon asioita jää varmasti kertomatta, mutta yritetään kuvien kanssa vähän kuroa kiinni.

Oma passini menee ensi keväänä vanhaksi ja viisumeiden takia se piti uusia täällä ennen lähtöämme Suomeen (viisumihommat ovat vireillä, toivottavasti saamme ne pian takaisin, ensi viikolla sitä pitäisi jo lentoasemalla esitellä). Onneksi samassa kaupungissa toimii lähetystö, jossa asian pystyi hoitamaan näppärästi (ja myös “näppärällä” hinnalla). Ee pääsi passinhakureissuun mukaan ja huolestui tietysti, että miten hänen rakas Titinsä pääsee matkaan ilman passia. Kotona alkoikin armoton tehdas suoltaa matkustusasiakirjoja yhdelle jos toisellekin karvakorvalle. Tässä taidonnäyte Titin passista (pupu on kotoisin Tukholman kuninkaanlinnasta). Ee keksi myös jokaiselle toisen nimen. Kannessa on vaakuna (jossa on tietysti pupun kuva, ei leijona), sekä samat riipustukset kuin aidossa Suomen passissa kuuluukin olla.

img_20180513_1917501883747927.jpg

Titin passi.

Viimeisen parin viikon ajan Veen oma opettaja on ollut sairauslomalla, mutta ennen sitä kotitehtävät juoksivat ihan normalisti. Matematiikassa on harjoiteltu kertotauluja. Tässä kotitehtävänä oli etsiä kodista jokin toistuva sarja ja tehdä siitä yhteen- ja kertolasku. Vee valitsi legoalustan, jonka “nyppylöistä” sai sopivan laskutoimituksen.

img_20180508_1606432143436674.jpg

Vaihdannaisuus hallussa! 10 x 4 on kuin onkin 4 x 10.

Illat yhdessä isin kanssa jäävät monesti tosi lyhyiksi. Yhteinen ruokailu, hetken puuhailu ja sitten nukkumaan. Tässä isot pojat ovat siirtyneet suoraan appeelta dominoihin. Ehtii sitä seuraavassa elämässä sitten tyhjentää pöytää, eiks vaan?

img_20180513_191812959984925.jpg

Dominomestarit isä ja poika.

Kaikenlaisia kivoja kuppiloita olemme taas kiertäneet raamisporukalla. Tässä tällainen pikaruokala paikalliseen tapaan: esillä on pieniä annoksia eri ruokalajeja, joista voi valita mieleisensä ja kassalla maksetaan yhteissumma kipposista. Täällä omalle tarjottimelleni päätyi tempurarapu, pala lohta, riisiä, paistettuja vihanneksia, tomaattimunaa ja kulhollinen riisiä.

img_20180511_1439502135859439.jpg

Pikaruokaa paikallisesti. Toimii!

Veen koulussa on viimeisen jakson teemana ollut “Miten maailma toimii?” Oppilaat ovat tehneet kaikenlaisia tieteellisiä kokeita ja harjoitelleet koeolosuhteiden järjestämistä. Pienet tiedemiehet ovat myös raportoineet tuloksista. Hauskin työ oli varmasti oppilaiden mielestä slimen, eli liman tekeminen, vaikka se tuskin kenellekään oli uusi tuttavuus.

img_20180513_1920271207235984.jpg

Tiedemiehet ja -naiset vauhdissa.

Kun pakastin tyhjeni viimeisistäkin Suomesta tuoduista ruisleivistä, piti asialle tehdä jotain. Jii ryhtyi tuumasta toimeen ja perusti tänne Shanghaihin ruisleipätehtaan. Näitähän meidän perheessämme on kotimaassa valmistettu yhden jos toisenkin kerran, mutta miten olimmekaan sitä näin pitkälle siirtäneet. Leipä maistui taivaalliselta! Ruisjauhot eivät ole täällä kovin halpoja, mutta toisaalta mitkään “turvalliset” ruoka-aineet eivät ole. Maksaisitko kahdesta kilosta vehnäjauhoja 7 euroa? Kahdesta porkkanasta 3? Kahdesta perunasta yhtä paljon? Kilosta kaurahiutaleita 5? Desin jogurttipurkista euron? 200 grammasta kinkkua 6,5 euroa? Edelleen, odotan kesältä ihan tavallista kauppareissua, jossa tavallinen ruoka ei vie viisihenkistä perhettä vararikon partaalle.

img_20180512_0838061217145287.jpg

Maailman maistuvinta ruisleipää.

Kävimme jälleen ilmaiseksi uimassa toisella puolella kaupunkia, tällä kertaa koko perheen voimin. Jii huomasi vilkaista tiskillä hinnastoa, meidän koko perheemme uintiretki tänne olisi maksanut parisataa euroa. Onneksi oli kuponkeja… Lapset nauttivat jälleen suunnattomasti tästä touhusta. Lähtiessä ihmettelimme jälleen hotellin aulan valtavaa jokimattoa, jossa on myös kaupunki ja viljelyksiä kuvattuna. Hauska idea!

img_20180512_162209179750621.jpg

“Uimahallin” aula.

Vee on innostunut ihan hurjasti näpertelemään pahvista kaikenlaista. Vaikuttimensa hän on saanut YouTubesta, jossa joku mies rakentelee melkein mitä vaan ruskeasta pahvista. Sen jälkeen, kun ostin meille mattopuukon ja kuumaliimapyssyn, on isin avustuksella rakennelmista tullut aika upeita. Tässä oli ensimmäisiä näperryksiä, ammuntakone. Putkessa on “mäntä”, joka vedetään ääriasentoon kumilenkeillä, irti päästäessä putken sisällä oleva kuula lentää, ja kauas lentääkin. Seuraava projekti oli rakentaa legoukkelin upotuslaite: ukolle taso, jolla se seisoo, ja kun tällä aseella osuu maalitauluun, ukkeli tippuu vesiastiaan. Tämän jälkeen meille on muuttanut pahvinen rahanlajittelijakone (osaa lajitella eri kiinalaiset kolikot) sekä minigolfrata kahdella tasolla.

img_20180512_1900471209999934.jpg

Pahviase.

Äitienpäivänä sain molemmilta isommilta lapsilta kirjeen. Vee:n kirje oli täynnä huudahduksia ja Ee oli piirtänyt pupun. Molemmat olivat niin hellyyttäviä ja tekijöidensä näköisiä.

img_20180513_090142853615153.jpg

Äitienpäiväkortit.

Talon puolesta äitejä muistettiin oikein erityisellä tavalla: kynsihoidolla alakerran aulassa. Otin sitten elämäni ensimmäiset geelikynnet. Olin jotenkin aina kuvitellut, että ne ovat jotkut irtoläpyskät omien kynsien päällä, mutta eihän se nyt näin mennytkään. Kestävä ja kaunis lopputulos sai kyllä minut harkitsemaan, että voisin ottaa sellaiset joskus toistekin. Ehkä tosin sellaisena ajankohtana, kun on jotkut juhlallisuudet tiedossa.

img_20180513_1921052082163981.jpg

Äidit kuulemma tarvitsevat hemmottelua. Olen ihan samaa mieltä!

Olen myös käynyt tutustumassa kulmillamme majailevaan tulostuspalveluun. Tämä bisnes sijaitsee ikkunaluukun takana (kuva otettu ikkunasta) kerrostalon kivijalassa: vein tulostettavat tiedostot paikalle ja sain kuin sainkin kaksipuoleisia värillisiä mukaani. Pienen sönkötyksen jälkeen. Täältä saa myös kopioita tai skannauksia. Varmaan kaikkea muutakin, mutta kielipuoli ei vielä ymmärrä.

img_20180502_1106582113827326.jpg

Tulostusfirma.

Ee sai tienattua itselleen lisää askartelutarvikkeita. Tässä taiteilija käsittelee aquabeads-helmiä: pikkuruiset pyöreät helmet asetellaan sopivalle alustalle, ja kun kuva on valmis, siihen suihkutetaan vähän vettä: avot, helmet pysyvät tiukasti kiinni toisissaan parin tunnin kuivumisen jälkeen. Voitte arvata, että tämä varanto askarreltiin parissa päivässä loppuun.

bty

Helmitaiteilija.

Veen koululla järjestettiin kevätkonsertti. Teemana oli “The day the Crayons Quit”, eli päivä, jolloin värikynät sanoivat sopimuksen irti. Lapset saivat pukeutua omavalintaiseen, yksiväriseen paitaan: värikästä tuli! Kappaleet ja koreografiat olivat jälleen kerran todella hienoja. En olisi uskonut, että meidän kirahvinpoikasemme lompsottaa siellä muiden mukana kaikki monimutkaisuudet täysin suvereenisti. Nostan hattua musiikinopettajille, miten he pystyvätkin koordinoimaan tällaista porukkaa.

bdr

We quit!

Meillä on lastenhuoneessa kerrossänky, jonka yläsängyssä ei kukaan ole nukkunut viimeiseen puoleen vuoteen. Ee näkee painajaisia ja haluaa nukkua jonkun vieressä. Koska minä en halua ketään lapsista vakituisesti meidän sänkyymme nukkumaan, ovat pienimmät nukkuneet kapeassa sängyssä yhdessä (eiköhän yhtä ahtaasti ja surkeammalla alustalla nuku moni maailman lapsista tälläkin hetkellä). Tällä tavoin kaikki saavat katkottomat yöunet. En ole ihan varma, voimmeko jatkaa tätä vielä pari vuotta…

bty

Unikaverit.

Toukokuun alussa alkoivat säännölliset lämpimät säät. Olenkin monena aamuna Veen kouluunlähdön jälkeen siirtynyt parvekkeelle aamupalalle. Harvoin muistan, että Suomessa olisi ennen aamukahdeksaa ollut kunnon helle. Minä nautin.

bdr

Aamupalasella parvekkeella.

Päätän tämän raportin kauniiseen kukkaseen. Niitä täällä riittää. Toinen toistaan eksoottisempia ja kauniimpia.

bty

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s