12 rekisteripistettä

Niin kuin jo aiemmin olen maininnut, rekisterikilvet Shanghaissa maksavat hunajaa, toisinaan enemmän kuin itse auto, ja niiden saaminen on eräänlaista lottoamista. Tänään aamulla luin lehdestä, että kaksi setää oli alkanut tapella moottoritiellä ja tapahtuman seurauksena he saivat sakkoja ja menettivät rekisteripisteitä. Olihan siitä heti otettava selvää.

Pistejärjestelmä on koko maan laajuinen ja sakottaa törttöileviä autoilijoita. Jokaisella rekisterikilven omistajalla on 12 pistettä vuoden aikana, joista vähennetään eri määriä riippuen rikkeen vakavuudesta. Jos rikkomusten seurauksena menettää kaikki 12 pistettään, menettää myös rekisterikilven käytön toistaiseksi. Pistejärjestelmän pistemenetysten määrä vaihtelee koko ajan, mutta tässä on suuntaa antava lista vuodelta 2015.

Yhden pisteen rikkeet:

 • ajaminen ilman ajokorttia
 • ajoneuvossa ei ole vuosittaista tarkastustarraa
 • ajoneuvossa ei ole vuosittaista vakuutustarraa
 • väärä valojen tai hätävilkkujen käyttäminen
 • etupenkin matkustaja ei käytä turvavyötä

Kaksi pistettä:

 • keskiviivan ylitys tai väärään suuntaan ajaminen
 • väärän kaistan käyttö liikennevaloissa
 • ylikuorma

Kolme pistettä:

 • suojatierikkeet (ei pysähdystä tai odotusta, kun jalankulkija ylittää tietä)
 • matkapuhelimeen puhuminen ajon aikana
 • kääntyminen ilman, että huomioi vastaantulevat suoraan ajavat tai jalankulkijat
 • kaistamerkintöjen huomiotta jättäminen tai kahdella kaistalla ajaminen
 • alle 50 prosentin ylinopeus
 • erikoisajoneuvojen tien tukkiminen, kun se on mahdollista
 • ohittaminen tilanteissa, joissa se ei ole sallittua
 • ajaminen ilman turvavyötä

Kuuden pisteen rikkeet:

 • ajaminen ilman ajolupaa
 • kuljettaja ei anna tilaa koulubussille
 • punaista päin ajaminen
 • alle 12-vuotiaan kuljettaminen etuistuimella

Vakavimmat rikkeet, eli 12 pistettä:

 • moottoritiellä väärään suuntaan ajaminen tai u-käännöksen tekeminen
 • yli 50 prosentin ylinopeus
 • ajaminen alkoholin tai muiden päihteiden vaikutuksen alaisena
 • pakeneminen onnettomuuspaikalta
 • rekisterikilpirikkeet: niitä ei ole, ne on väärennetty, niitä on muunneltu tai tahallaan peitetty, tahrattu tai vahingoitettu
shanghai_cars

Entä ne pisteet? Risteyksissä voi ihan oikeasti näyttää tältä päivittäin. Kuva afar.com:n Shanghai-osastolta.

Suurin osa merkinnöistä tehdään nykyisin kameroiden avulla, joita onkin ihan joka risteyksessä ja suoralla, kun tarkemmin katsoo yläilmoihin. Tien päällä noteerattuihin rikkeisiin on reagoitava 15 päivän kuluessa sen saamisesta, tai seurauksena voi olla määräaikainen ajoluvan menetys. Entä sitten, kun kaikki pisteet on menetetty? Auto seisoo hetken, omistaja joutuu maksamaan sakkoja ja sen lisäksi vielä läpäisemään samantyyppisen testin kuin suomalainen kirjallinen koe. Rahallinen menetys ei välttämättä ole valtava, mutta syntynyt vaiva ja kulkuneuvottomuus kuitenkin puhuttelevat ihmistä.

Aiemmin (vielä pari vuotta sitten) tämänkin asian pystyi tukulla seteleitä näppärästi kiertämään, kunhan vain kävi ostamassa puuttuvia pisteitä rekisteröintikeskusten laitamilla parveilevilta kaupustelijoilta laissa olevien aukkokohtien sallimana. Nykyään tämänkaltainen kaupankäynti on lailla kielletty, ja sekä pisteiden ostajaa että niiden kauppaajaa, eli välikättä, sakotetaan. Pahimmalla rangaistuksella muistetaan niitä osapuolia, jotka ovat valmiita vaihtamaan omia pisteistään rahaksi – suurimmillaan tästä annetaan noin 3000 euron sakko. Lisäksi ostajaosapuolelta voidaan nostaa kortti hyllylle muutamaksi kuukaudeksi teon vakavuudesta riippuen.

Näiden 12 pisteen rikkeiden lisäksi muistetaan erityisellä lämmöllä niitä, jotka toistuvasti rikkovat samoja kohtia vuoden sisällä. “Other punishments will be imposed”, eli muut rangaistukset sitten odottavat näitä suhareita. Mitä ne mainitut muut ovat, sitä tarina ei kerro.

Samanlaista pistekäytäntöä sovelletaan ainakin Luxemburgissa, joten ei tämä ole niin kiinalainen asia kuin voisi kuvitella. Jos järjestelmää täällä sovellettaisiin tehokkaasti, se voisi olla ihan toimivakin. Tosin tällä massalla autoja ja autoilijoita systeemi kuitenkin hiukkasen “vuotaa”, näkeehän sen päivittäin liikenteen seassa liikkuvana. Kääntyvät, suojatietilanteet, ylinopeudet, turvavyöt. You name it, they do it.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s