Qingming jie – haudanlakaisujuhla

Jälleen yksi loma ohi. Tällä kertaa juhlinnan syynä oli kiinalaisittain Qingming jie, haudanlakaisujuhla. Juhlan nimi kertoo aika lailla olennaisen: tämä vapaapäivä käytetään esi-isien hautojen kunnostamiseen ja poisnukkuneiden muisteluun. Suomalaisittain tämä vastaa siis pyhäinpäivää, mutta onhan täällä ihan omat kulttuuriset mausteensa vastaavalle juhlapyhälle.

Hautojen kunnostamisen lisäksi nimittäin jälkipolvi haluaa taata, että edesmenneillä on tuonpuoleisessa kaikki hyvin. Suitsukkeiden polttamisen lisäksi haudoilla poltetaan usein rahaa, ruokailuvälineitä, metrokortteja, kännyköitä, läppäreitä ja autoja – tosin yleensä paperisia. Tällaisena päivänä savupilvi varmasti riittää paljastamaan etsijälle lähistöllä olevan hautausmaan sijainnin. Esi-isien kattaukseen voi kuulua myös (ihan oikeita) erilaisia herkkuja, kuten hedelmiä, viiniä, teetä ja lomakauden ruokia näin niin kuin esimerkiksi. Vanhempien elinoloista yritetään pitää siis hyvää huolta, eikä kuolemakaan riitä poistamaan tätä velvollisuutta. Aiemmin luulin, että haudoille kerääntyy ihan joka iikka, mutta ainakin kiinalainen tuttavamme kertoi, että hän vaimoineen ei käy haudoilla, mutta hänen vanhempansa sinne joka vuosi menevät. Kun edellisestä sukupolvesta aika jättää, vuoro siirtyy heille. Ehkäpä toiset käyvät siellä joukoittain, toiset taas vain edellisen polven voimin. Tiedä häntä. Sama miekkonen kertoi, että ainakaan heidän perheissään haudoilla ei muuten käydä. Kerta vuoteen riittää. Haudanlakaisun lisäksi moni nauttii vapaistaan sukulaisten ja ystävien kesken, yleensä ulkoillen kauniissa kevätsäässä kukkaloiston keskellä. Meidänkin ayimme näytti kuvia kotiseutunsa nähtävyyksistä ja kauniista kukkaistutuksista, joita oli ollut ihastelemassa. Tänä vuonna vain kylmähkö sää ja sateinen ilma saattoivat vähän karistaa juhlijoiden tunnelmaa.

Mahdollisesti haudalla esitetään myös rukouksia, kohde riippuu rukoilijan uskonnosta. Palvonta on väärä sana tässä yhteydessä, mutta osa ihmisistä myös rukoilee jotain korkeampaa voimaa, osa suoraan esivanhempien vainajahenkiä. Pajunoksat ovat suosittuja koristeita haudoilla, jotta henget pysyisivät siellä, missä niiden kuuluukin majailla. Pajuja saattaa olla Qingmingin aikana myös koristeina ihmisten repun kyljessä tai vaikka ovien pielissä, lähinnä samasta syystä. Ei kai ihme, että löysimme pajunkissoja virpomisoksiimme kukkakaupasta, selvisipä sekin… Hautausmailla on kuulemma kieltokylttejä, joissa varoitetaan ottamasta yhteyttä haudan taakse tai muuten järjestämästä erikoisia välikohtauksia kalmistossa. Ainakaan puolueen jäsenet eivät saa osoittaa minkäänlaisia rituaalipalvontoja, sillä kansantasavallan (!) kommunistinen puolue on kieltänyt kaikenlaisen uskonnon harjoittamisen jäsenistöltään.

Ja lopuksi, mikäpä sen kiinalaisempaa olisikaan, että miljoonat ja taas miljoonat kiinalaiset hoitavat hautansa juuri samanaikaisesti tänä ajankohtana – aiheuttaen järjettömät ruuhkat hautausmaille. Paikallisesti täällä Shanghaissa oli järjestettynä edestakaisia nonstop-bussikuljetuksia hautausmaiden läheisille metroasemille, jotta massojen on helpompi liikkua kohteisiin. Osa ihmisistä puolestaan matkustaa kauemmas provinsseihin, joten jälleen kerran rautatieasemat, lentokentät ja moottoritiet ympäri maata olivat tukossa. Lähin metrolinjamme kulkee lännen suuntaan nimenomaan sisämaan lentoja liikennöivälle kentälle ja luotijunien lähtöasemalle. Mainitse sana ”ruuhka”, minä ajattelen viime keskiviikkoiltaa naapuriasemalla, jonka läpi kuljin ihan muissa merkeissä.

bdr

Kuva ei liity mitenkään hautojen lakaisemiseen, mutta halusin jakaa tämän upean ilta-auringon näkymän, jonka kaltainen meitä on ilahduttanut melkein joka päivä.

(Jos kiinnostaa lukea lisää Qingmingistä, tästä linkistä saa vielä kuvien kera lisäinfoa nykymuotoisesta haudanlakaisusta: https://yle.fi/uutiset/3-10145873).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s