AQI 250+

AQI (eli Air Quality Index) on ollut taas pari päivää ihan järjettömän korkea, yli 250. Mainittakoon vertailun vuoksi, että Helsingissä vastaava lukema on näköjään yleensä tähän aikaan vuotta 30:n kieppeillä. Yli 250 tarkoittaa sitä, että ulkona on harmaampaa kuin harmain harmaa. Parvekkeeltamme katsottuna maisema on jotakuinkin alla olevan kuvan luokkaa, paitsi että kuvassa kaikki näyttää kirkkaammalta ja terävämmältä kuin tosielämässä.

img_20180131_1607161171093992.jpg

Savusumua.

Onneksi tässä oli välissä muutama hyvä päivä, niin jaksaa paremmin näitä huonoja. Oli hetken ihanaa elää kodissa, jossa ilmanpuhdistajat olivat hiljaa, eivätkä lisänneet desibelejä jo valmiiksi kovaäänisen kolmen koplan touhuilun päälle. Nyt ne huutavat jälleen kuin viimeistä päivää, jotta meillä sisäilma pysyisi kohtuullisissa lukemissa.

Alla on eilisen ranking kyseenalaisen kunnian listalla. Shanghai oli numero viisi. (Tästä puuttuu hurja määrä kaupunkeja maailmasta, mutta nämä ovat isoja paikkoja, ja antavat vähän osviittaa sille, miten maailmalla kärsitään huonosta ilmasta.) Intia, Bangladesh, Nepal ja Mongolia yleensä taistelevat kärkisijoista. Kuten eilenkin. Itse asiassa näin iltasella tänään listan ykköspaikkaa pitää Shanghai päivän alimmalla, eli 216:lla – se onkin jo tälle päivälle mukavan “alhainen” luku.

screenshot_20180130-1242291028163421.png

Violetti indikaatioväri ilmalle on huonoa (200–300), purppura painii ihan omassa luokassaan (300+).

Lähdimme eilen käymään leikkitreffeillä Ii:n luona, toiseksi viimeistä kertaa. Ee on jo tottunut pitämään maskia, mutta Oo olikin oma juttunsa, sillä hän ei ole koskaan aiemmin joutunut moista hiostavaa härpäkettä pitämään naamallaan. Eikä olisi halunnutkaan, mutta kun kerroin, että jos sitä ei suostu pitämään, saa hän jäädä kotiin. Maski oli äkkiä päässä. Lisäpontimena saivat molemmat lupauksen Kinder-munasta lounaan jälkiruoaksi. Ja se auttoi! Oo piti mennen tullen maskia koko ajan tosi reippaasti.

img_20180130_1150362112033227.jpg

Metrolla leikkimään maskit naamalla.

Tältä näyttää tien toisella puolella oleva rakennus tällaisilla keleillä. Ja maski. Joku voisi ajatella, että onko se nyt sitten niin tarkkaa käyttää maskia. Pienhiukkasten on kuitenkin osoitettu kerääntyvän altistusajan mukaisesti keuhkoihin (eivätkä ne sieltä poistu), joten kyllä sen käyttö ihan perusteltua on, varsinkin, kun täällä nyt tarkoitus on vähän pidempään olla. Maskin pitää olla kuitenkin tosi tiiviisti kasvoilla, jotta sen käyttö on muutenkin kuin näennäistä, sillä muutoinhan saastunut ilma luikkii pikaisesti ilmaraoista hengitykseen, eikä maskilla silloin ole mitään virkaa. Ja sitä paitsi ihan mikä tahansa lärpäke suun edessä ei tätä työtä voi tehdä, vaan mallin pitää olla sellainen, joka suodattaa pienhiukkaset. Yleensä siis tällainen kummallinen venttiilinaamio. Tosi tyylikäs, eikö? En todellakaan nauti sen pitämisestä, koska a) se hiostaa, b) sen kautta hengittäminen ahdistaa ja c) kasvojeni ihoon jää kaikki painanteet pahimmillaan tunneiksi näkyviin. Mutta täällä ollaan ja näillä eväillä mennään.

img_20180131_1116231466604149.jpg

N95-maski suojaa pienhiukkasilta silloin, kun ulos on syystä tai toisesta mentävä.

Olen tässä ajatellut, miten turhauttavaa on huonon ilmanlaadun päivinä tehdä kotona keskittymistä vaativia asioita, kun jompi kumpi pienistä tulee koko ajan pyytämään jotakin (hellyyttävää, kyllä, mutta myös niin ärsyttävää, kun toisinaan on oikeasti asioita, mitkä pitäisi saada pois alta, kuten muun muassa työ (!), kerron siitä toiste). Tänään kuitenkin aamulla keksin, että minähän voin mennä Vee:n koululle! Se on aivan nurkan takana, siellä ilmanlaatuasiat ovat kunnossa ja lisäksi sieltä saa kahvia. Miten en ole tätä ennen tajunnut?

img_20180131_1114171123113282.jpg

Koulun kahvila.

Totta kai sielläkin on välillä meteliä, isoja oppilasjoukkoja pitämässä hauskaa, mutta saan ainakin tehdä asiani omassa yksinäisyydessäni. Tänään oli vielä niin kummallinen päivä, että lattenkin sai ilmaiseksi kirjoittamalla nimensä johonkin listaan. Jee!

Kaikki on kuitenkin suhteellista. Täällä on kuulemma muutama vuosi takaperin ollut vielä pahempia saasteita talvella – tämä ei ole mikään valtiollinen propaganda, vaan muiden ulkomaanelävien omia havaintoja ja ulkopuolisten tahojen mittaamia tuloksia. Ei uskoisi. Mutta voi silti noita paikallisia, jotka joutuvat koko elämänsä hengittämään tuollaisia myrkkyjä, kun tietoutta ja rahaa suojautua saasteita vastaan ei yksinkertaisesti ole.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s