Kaikkea kiinalaista

Niin. Nii-iin. Meillä on tapana käydä hakemassa tuosta reilun puolen kilometrin päästä eräästä ravintolasta maanantain tarjoussalaatit, kaksi yhden hinnalla. Etu on voimassa vain ravintolasta noudettuna kello viiden jälkeen, siis toisin sanoen minä ja lapset haemme ne, sillä muuten ruoka-aika venyisi ihan liian myöhään. Tällä hetkellä menomatkan voi taittaa valoisalla, mutta takaisin on tultava pimeällä. Yleensä olen ottanut Oo:lle rattaat, mutta hetken mielenhäiriössäni päätin jättää ne kotiin, jotta pieninkin saisi sen hetken ulkoliikuntaa, mitä näissä saastelukemissa viitsii lapsia ulkoiluttaa. Ei mennyt niinkuin pelikirjassa, kun nuorimmainen sen pienen hetken aikana, jonka koukkasi jalkakäytävältä penkan kautta, astui tuoreeseen koiranjätökseen. Ja minä tyhmänä vielä varmistin haistamalla, että se on varmasti kakkaa – melkein oli sisuskalut tien vieressä siltä seisomalta. Yök! Älä käsitä väärin, pidän koirista. Pyydän anteeksi kielenkäyttöäni jo etukäteen. Mutta kun ei varmaankaan yhden käden sormet enää riitä, että olen pessyt niiden rakkien paskaa lasteni kengistä, milloin kenenkin. Kotiinkin se haju jää vielä leijailemaan. Eikö täällä kukaan korjaa niitä jätöksiä? Ei, kun jos se armas piski tekee läjän keskelle katukäytävää, niin siihenhän se jää. Laatoitukselta vielä kadunlakaisijat ne jollain viiveellä siivoavat, mutta ei penkoilta. Muutenkin minua jurppii suuresti se, miten ihmiset ajattelevat yhteisestä siisteydestä. Aina ei näytä olevan paljon väliä, mihin roskansa “tiputtaa”. Alla oleva kuva kertoo paljon, siinä kotikadullamme ehkä 20 metriä portilta nököttää roskapussi. Menin tänään Vee:n koululle, se oli siinä mennessä. Kiinanopettajani, jonka kanssa lähdin yhtä matkaa, totesi asiaa ihmetellessäni: “Well, this is China. What can you say.” Niin, mitäpä siinä voi enää muuta sanoa. Tuntia myöhemmin sama pussi nökötti keskellä jalkakäytävää ihmisten kiertäessä sen ohi. Päätin kiertää itsekin.

img_20180122_1455221246105368.jpg

Niin kuin olen jo aiemmin todennut lukuisia kertoja, mopolla kulkevat kaikki, niin ihmiset kuin tavaratkin. Näiden kuukausien aikana olen nähnyt niin omituisia virityksiä, että joskus toivoisin katseen avulla mahdollistetun kuvaamisen. Joskus kamera (kännykkä) on ollut niin lähellä, että olen kyennyt jotain ottamaan talteen. Tämä mies on ilmeisesti lähetti. Lähetykset on kivasti köytetty kyytiin, hiukan suojattu säältä (silloin vähän satoi, ja onhan sinne jalkojenkin väliin vielä jotain mahtunut.

img_20171129_093531231023173.jpg

Sitten on puolestaan näitä moponjatkeita. Eli tilanteita, joissa kuljetuskapasiteetti ei ihan muuten riitä, niin yritetään keinolla millä hyvänsä sitä tilapäisesti saada aikaan. Kuva on todella huono, mutta en nyt ihan kehdannut kiertää ympäri ja mennä metrin päästä kuvaamaan. Toisaalta, kiinalaisetkin tekevät sitä tietyissä tilanteissa, joten pitäisi vain itsekin “kasvattaa palleja”. Mutta kuva yrittää huonosti välittää tilannetta, jossa miehet virittelevät isoa, pyörillä kulkevaa matkalaukkua tuonne perään. Laukku ei ole edes mahtunut kiinni, joten siinä on joku köysiviritys ympärillä. Good luck with that.

img_20171217_124642162524009.jpg

Tässä ei enää liikuta, vaan aika on pysähtynyt, ainakin tälle miekkoselle. Unet voi todellakin ottaa ihan missä vain. Tässäkin mentiin taksilla ohi, joten kuva on huono, mutta kyllä siitä idean saa, niin luulen.

img_20180118_115433532268615.jpg

En todellakaan tiedä, mikä tämä juttu on, mutta olen viime aikoina useassa autossa nähnyt tuollaisen Spidermanin killumassa. Saakohan niitä Batmaneina? Sopisi paremmin meidän Suomi-autoomme. (Jos minulla olisi Tesla, olisin saattanut jättää tuon hämähäkkiukkelin pois.)

img_20180112_095750493134634.jpg

Kerroinhan siitä kiinalaisesta kyykystä? Luulen niin. Meidän kulmillamme on yksi lasaretin erikoisyksikkö, ja siinä norkoilee yleensä verenluovuttajia kyytejään odottamassa. Tässä on hyvä kyykkymalli kahteen otteeseen. (Kuvassa vihreältä näyttävät puut ovat nahkealehtisiä eivätkä kaljuunnu talveksi.)

img_20180122_1452532147234825.jpg

Tämä mies, kuten tuhannet muutkin ihmiset täällä, myy katuruokaa. Tässä kojussa voi valita raaka-aineet, jotka kypsennetään tikun nokassa. Tuossa vasemmalla olevassa pömpelissä on paahdettuja kastanjoita. En ole uskaltautunut syömään tällaisista kojuista. Hygieniataso vaikuttaa usein aika puutteelliselta, eikä raaka-aineiden laadustakaan ole mitään takeita. (Olenko muuten kertonut, että tässä maassa on mahdollista syödä ruokaa, joka on kypsennetty jäte- tai viemäriöljyssä? Ensimmäinen kerätään jo käytetystä öljystä mm. ravintoloissa, jälkimmäinen viemäröidystä vedestä tai ravintoloiden jätevedestä. Ei ihme, että ihmiset eivät halua ajatella, mistä heidän ruokansa tulee…)

img_20180104_220822674121500.jpg

Kiinalainen uusi vuosi lähestyy. Taidan kirjoitella siitä ihan erillisen tarinan myöhemmin, mutta jo pari viikkoa ilmassa on ollut “punakultaa”. Tämä on ruokakauppamme käyttötavaraosastolta. Tässä vaiheessa mainonta oli vielä aika mietoa.

img_20180112_1014302020236676.jpg

Myös koululla on alettu herätä kiinalaiseen uuteen vuoteen. Joulukoristeet ovat saaneet väistyä, ja tilalle on tullut punaisia lyhtyjä, banderolleja, ikkunatarroja ja mikä kummallisinta, täysikokoinen, muovinen kirsikkapuu! Odotan innolla, minkälaiseen juhlapukuun meidän talomme alakerta koristautuu lähipäivien aikana.

img_20180113_2027271004513326.jpg

Ei niin kiinalaista, ettei jotain suomalaistakin! Huomasin kaupassamme, että täältähän voi ostaa Myllyn Parhaan kaurahiutaleita. Ja vielä Angry Birdsien säestämänä. Hauskaa. Pitääkin joskus testata.

img_20180112_1109181529478938.jpg

Sitten tämä. Asia, joka ei todellakaan ole minulle valjennut. Tämä rakennus on ollut ennen joku parkettikauppa. En tiedä, milloin se on ajettu alas, mutta meidän aikanamme siellä ei ole tapahtunut mitään. Yhtenä päivänä sen eteen oli valettu sokkeli, jonka päällä oli levyistä nakuteltu muuri. Ja se kauppa on siellä takana. Näitä on ihan hurjan paljon – siis rakennuksia, joiden eteen on ihan kummallisiin paikkoihin noussut muureja. Ihan lähellä on toinenkin, siinä takana on ihan toimiva pikkupuoti, mutta muuri on edessä, valettu ja ihan maalatukin. En ymmärrä.

img_20180113_1159191103746344.jpg

Suojatiekäytöksestä olen ehkä maininnut jo useampaan kertaan. Eli liikenteessä sääntö tuntuu olevan, että pienempi väistää isompaa: kävelijä pyöräilijää, tämä skoottereita, nämä henkilöautoilijoita, nämä pakettiautoilijoita, nämä busseja ja kuorma-autoja. Olen pohtinut, mitä kävisi, jos jäisin auton alle suojatiellä. Kenen syy se olisi? Tämän kuvan mies on seisonut puolivälissä tietä suojatiellä arviolta 20 sekuntia. En jäänyt katsomaan, koska hän pääsi ylittämään loput tiestä. Yksin se näyttääkin olevan vielä suhteellisen helppoa, varsinkin, jos uskaltaa seistä keskiviivalla, mutta hieman toisenlainen tilanne, kun yksin liikkuu kolmen lapsen kanssa tuolla kaikkien kaheleiden autoilijoiden seassa (suurin osa on suomalaisen näkökulmasta ihan oikeasti ajokulttuuriltaan kaheleita).

img_20180113_2026051369708228.jpg

Olimme jokin aika sitten illallistamassa keskustassa. Lähdimme kotiin taksilla. Taksit toimivat täällä hyvin, kunnes metron kulku loppuu (osalla linjoista noin kello 22.30–23), jolloin kuljettaja voi pyytää käytännössä mitä tahansa. Tällä kertaa metrot vielä kulkivat, mutta kuljettaja ehdotti silti sadan yuanin kiinteää hintaa. Suostuin tähän. Kotiportilla maksoin matkan, mutta kun olisin halunnut kuitin, kuskin piti hieman alkaa soveltaa. Näissäkin tapauksissa on mahdollista saada kuitti, joka kaivetaan jostakin hansikaslokeron pohjukoilta. Summia on useita, joista valita matkaan sopiva. Sain kuitin kouraani, mutta aloin tutkia sitä vasta kotosalla: kokonaishinta 1369 RMB. Vastaa summaa, kyllä. Tässä eräänä toisena päivänä kuljin lyhyemmän matkan, 23 euron taksimatkaa varten sain käteeni neljä kuittia pötkössä (arvot yhteensä noin 80 yuania), kun kuittikone oli kuulemma rikki. Harmaa talous? Check.

img_20180113_2019461050631514.jpg

Ja se muovi! Kääk, en kestä sen määrää ihan kaikkialla! Kaiken huippu oli, kun tilasin Taobaosta Ee:lle silmiä askarteluun. Pienen pussin ympärillä oli niin paljon kuplamuovia, että lähetyksen koko oli varmasti litra. Paikalliset tietysti ovat tyytyväisiä, että lähetetty tavara ei kärsi. Ehkä, jos kyseessä olisi ollut ming-dynastian maljakko, en olisi kummastellut. Mutta tämä?

img_20180114_1942521611901533.jpg

Juttelin tänään yhden Vee:n luokkakaverin äidin kanssa. Heidän perheensä on asunut täällä kahteen otteeseen, nyt menossa on vuosi neljä, ellen väärin muista. Hän sanoi, ettei muista kertaakaan tammikuun olleen näin paha saasteiden suhteen. Minä en tiedä mistään suhteellisuudesta mitään, mutta kurjaahan tämä on joka tapauksessa ollut. Eräänä päivänä herätessämme Jii:n kanssa ajattelimme, että nythän se vasta myrkyn lykkäsi, mutta onneksi kyse oli (suurimmaksi osaksi) vain sumusta. Tämä on sama maisema, minkä olen joskus esitellyt ennenkin, mutta yleensä siinä on puisto. Nyt siinä ei ollut kerrassaan mitään. Alhaalle kadullekin näkyvyys oli huono, kuvakin sen kertoo. Olo oli absurdi. Tilannetta kesti useamman tunnin, kunnes sumu lopulta hiljalleen hälveni. Mutta on ollut erikoista seurata muiden maiden ilmanlaatua. Puolan isoissa kaupungeissa on toisinaan huonompi ilmanlaatu kuin täällä. Turistien suosima Bangkok on keikkunut pitkään samoissa lukemissa Shanghain kanssa. Tällä hetkellä välttävä ilmanlaatu on muun muassa Torontossa, New Yorkissa, Wienissä, Osakassa, Berliinissä, Prahassa, Sao Paulossa, Lyonissa. Tel-Aviv kamppailee samalla lukemalla meidän kanssamme. Jos asuisimme jossain edellä mainituista kaupungeista, tuskin edes ajattelisimme tarvitsevamme ilmanpuhdistajia.

img_20180116_084954798528431.jpg

Loppuun haluan vielä laittaa yhden kuvan, joka jaksaa naurattaa joka kerta. Ja vain, koska se on niin kuvaava. Näinhän se menee. Ah, Kiina, miten oletkaan niin hauska.

170415_cutlery-5a4fb0d842826__8801632405605.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s