Kuuman kosteaa päiväntasaajalla

Hei, ja terveiset ihanasta Singaporesta! Matka oli oikein onnistunut, uimme paljon, emme käyneet monessakaan paikassa hotellialueen ulkopuolella (vaikka nähtävää olisikin ollut) ja nautimme lämmöstä sekä auringosta – ja ennen kaikkea ihanan puhtaasta ilmasta.

Täällä et tule näkemään varvas-, maisema- tai merenrantakuvia. Niitäkin on paljon otettuna, usko pois, mutta vain omaan käyttöön ja katseltavaksi. Tämän blogin tarkoitus on kertoa elämämme Kiinassa. Muutaman otoksen jaan, joiden syy selviää kuvien yhteydessä.

Lähdimme jouluaattoaamuna lentoasemalle järjettömien saastelukemien ympäröiminä. Kun appivanhempani olivat täällä, lukemat olivat huonoja, mutta vielä siedettävällä tasolla, eli kykenimme tutkimaan kaupunkia. Ilmansaastemielessä tämä lomamme ei olisi voinut osua parempaan ajankohtaan, sillä koko viikon aikana ei paljon parempaa ilmanlaatua Shanghaissa ollutkaan, ja vuodenvaihdetta lähestyttäessä AQI jatkoi vain nousuaan. Oli omituista tuijottaa moottoritiellä horisonttiin, jossa ei näkynyt mitään, vaikka tiesin varmasti siellä olevan korkeita rakennuksia. Alempi kuva on lähtöaamulta, siinä aurinko ei ole peittynyt sumuun, vaan pienhiukkasiin.

mmexport1514121292103631542144.jpg

Ilmanlaatu ei ollut kummoinen aamulla, kun lähdimme.

Ystäväni lähetti tällaisen tervehdyksen joulun kunniaksi (Shanghaista), mikä ei voisi kyllä tällä kertaa paremmin pitää paikkansa. Näkyvyys jouluaattona (tai kansainvälisesti joulupäivänä) oli todellakin surkea.

mmexport15141642305641603823504.jpg

Santa can’t find China. No wonder! (Kuvan alkuperä tuntematon.)

Kylmä ja kurja ilma Kiinassa oli todella mukavaa vaihtaa noin 30 asteeseen ja hyvään ilmanlaatuun. Jopa järjetön kosteus oli tervetullutta, sillä meillä kaikilla oli talven kuivan ilman jäljiltä iho-ongelmia, varsinkin Vee:llä, jonka kämmenselät olivat melkeinpä haavoilla kuivumisen takia. Ongelma korjaantui paikan päällä muutamassa tunnissa.

Singapore oli taattua laatua. Siisti, järjestäytynyt paikka, jossa kaikki toimii, kaikki puhuvat englantia ja hanavesikin on juotavaa. Singaporen tasavalta on siis kaupunkivaltio Kaakkois-Aasiassa vain vajaat 140 kilometriä päiväntasaajalta pohjoiseen. Väestöstä kolme neljäsosaa on kiinalaista alkuperää, malesialaisten jälkeläisiä n. 15 % ja 8 prosenttia intialaisia. Singapore on ollut aiemmin Britannian siirtomaa 1800-luvun alusta lähtien nimenomaan erinomaisen satamansa takia, ja se on nykyisinkin Kaakkois-Aasian merkittävin satamakeskus. Valtio on itsenäistynyt vasta 1965-luvulla Malesiasta, ja syy on kuulemma ollut se, että “valtionisät” ovat halunneet alkaa kehittää paikkaa toiseen tahtiin kuin silloinen emämaa olisi sallinut.

Se, miksi kaikki osaavat puhua Singaporessa englantia, johtuu siitä, että jokaisen koululaisen on luettava englantia ykköskielenään ja suoritettava se hyväksytysti. Matkustimme eräänä päivänä Jii:n kollegan autolla keskustaan, hän puhui matkalla tätinsä kanssa. Ihmettelin, miksi ikään kuin välillä olisin kuullut englantia, mutta en ymmärtänyt silti, mitä he puhuivat. Kuulemma miltei kaikki paikalliset sekoittavat arkikielessään äidinkieltään ja englantia, jolloin kielestä syntyy kummallinen, useamman kielen soppa. Kuulostaa juuri siltä, mitä minä harrastan kotonani ayin kanssa sekoittaen kiinaa ja suomea.

Niin kuin tuollaisilla leveysasteilla pitäisikin olla, joka paikassa, missä kasvillisuus sai vapaasti rehottaa, se nimenomaan teki niin. Vihreys oli aivan valloittavaa! Jotta kaikkialla on vihreää, tarvitaan myös sadetta: joka päivä noin kello kaksi taivaalta ryöpsähti, illansuussa saattoi tulla lisää vettä. Vain yksi huonompi sadepäivä (joka oli myös pakkauspäivä) osui meidän lomallemme. Vihreydestä puhuttaessa myös hotellimme vieressä kasvoi todellinen pystysuora viidakko, vaikka kaistale ei ollutkaan suuri. Apinoita siellä kuitenkin seikkaili: hotellilla varoitti jättämästä parvekkeelle mitään tavaroita, tai ne saattaisivat lähteä näiden veikeiden otusten matkaan. Minä ja lapsetkin ihmettelimme erään veikkosen kulkua parvekkeelta toiselle.

img_20180103_1744072101879300.jpg

Viidakko alkaa tasan sieltä, missä sen annetaan kasvaa.

Suunnittelimme matkallamme vierailua vesipuistoon, mutta sinne asti emme koskaan päässeet. Meidän lapsemme tyydyttivät liukumäkihimonsa hotellin tarjoamilla versioilla, jotka olivat kyllä hurjan hienoja! Aikuiset eivät päässeet näihin, mutta reissun puolivälissä myös kohta kolmevuotias Oo:kin innostui laskemaan. Lapsia ei olisi saanut altailta pois millään! Paitsi langanlaiha Ee toisinaan kylmettyi niin (vaikka vesi oli mielestäni tosi lämmintä), että toisinaan piti tulla välillä lämmittelemään.

img_20171226_1346361337820976.jpg

Liukumäestä ei vesipetoja tahtonut saada pois.

Lasten huiman allastarjonnan lisäksi hotelli oli täysin lapsiperheitä palveleva: ohjelmaa riitti joka tunnille niin sisällä kuin altailla, oli kolmekerroksinen “puumaja” sisällä, pitkä putkiliukumäki, pienille iso sisäleikkipaikka sekä askarteluhuone. Viimeistä meidän rakas näpertelijämme hyödynsikin reilusti.

img_20180103_1748181017080518.jpg

Vielä, kun tällaisen kotiin saisi! Askarteluhuone!

Koska hotelli oli aivan mahtava, varsinkin näin lapsiperheen näkökulmasta, emme tunteneet tarvetta sieltä paljon poistua. Kaksi paikkaa kuitenkin halusimme kokea. Ensimmäinen niistä oli keskustan tuntumassa oleva Gardens by the bay, jossa muun muassa alla olevan kuvan keinotekoiset Supertreet sijaitsevat (niiden runko on vuorattu kasvillisuudella, kasteluun tarvittavan veden ne keräävät itse). Puisto oli upea nähtävyys, jossa vietimme useamman tunnin. Tähtäsimme illansuussa pimeällä esitettävään show’hun, jossa kuvan puut “tanssivat” musiikin tahdissa erilaisissa valoissa. Se oli upea kokemus!

img_20171227_195039113715050.jpg

Supertree poikineen.

Ai niin, lasten ehdoton suosikki Gardens by the Bay -puistossa oli tällainen valkoinen vauvapatsas. (Joka kiistämättä on poika.) “Pippelivauva! Höhö! Hehe! Haha!” Omasta mielestänikin tämä oli kiehtova teos, tosin näkökulmani oli vähän toinen: beibi todellakin näyttää kelluvan ilmassa, ja vain oikean käden kämmenselkä koskettaa maata. Lisäksi patsas on valtava.

2017_12

Puutarhojen lisäksi toinen aktiviteettimme oli Skyline Luge, eli suomennettuna alamäkiajoa kelkoilla. Ylös rinteelle päästiin tuolihissillä, alas luikautettiin useamman sadan metrin matka kuvan masiinoilla. Voi juku, se vasta oli hauskaa! Ensimmäisenä päivänä olimme vain oman perheen kesken (miinus Oo), ja sen jälkeen kävimme vielä kahdesti uudelleen vaihtuvilla kokoonpanoilla. Pimeällä hupi oli kaikkein hauskinta, kun rata oli valaistu upeasti ja ilma oli lämmin, mutta polttava aurinko puolestaan poissa. Harmi, että täällä tasamaalla Shanghaissa ei vastaavaa ole tarjolla.

img_20171228_203101150233009.jpg

Luge pimeällä oli hurjan hauskaa puuhaa!

Kokonaisuudessaan upea loma, ja hyvin luultavasti palaamme samaan paikkaan uudestaan tämän komennuksen aikana. Harmi tosin, että lomamme ei saanut arvoistaan päätöstä. Kolme silmätulehduspotilasta (kaikki lapset), joka ikinen räkä- ja köhätaudissa, kaksi pientä kuumepotilasta ja lisäksi yksi täällä Shanghaissa todettu korvatulehdus lapsella, jolla ei koskaan ole ollut ainoatakaan aiemmin. Olemmekin käyneet paluustamme lähtien enemmän tai vähemmän hitaalla vaihteella. Kaikki flunssa-aseet ovat käytössä ja lisäksi antibiootit eri tulehduksia vastaan. Mutta! Mikä onni ja siunaus! Kun silmätulehdukset iskivät pahasti päälle matkalla, mietimme, pitääkö siellä vielä jonnekin lääkäriasemalle lähteä: ei tarvinnut, koska jostain käsittämättömän kummallisesta syystä Jii:n toilettilaukussa oli avaamaton antibioottituubi silmätulehdusta vastaan ja siinä oli päivämäärää jäljellä! TADAA! Kummallakaan meistä ei ole mitään käsitystä, miten ja milloin se on sinne päätynyt, mutta öisiin rukouksiimme oli selvästi vastattu. Kyseessä on kuitenkin reseptilääke, mikä tekee asiasta vielä kummallisemman. (Matkalla mukana oli myös lääkäri-anoppi, joka antoi luvan lääkkeen käyttöön.) Toivottavasti tämä sairastupa alkaa vihdoin nähdä valoa tunnelin päässä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s