Joulu tulla jolkottaa

Ei tunnu joululta, edes joulukuulta. Vieläkin vain on sellainen olo, että on lokakuun puoliväli. Mutta onhan minun nyt sentään yritettävä virittäytyä joulun tunnelmaan ulkona vallitsevasta termisestä vuodenajasta huolimatta.

Suomikoulun syyslukukausi on ollut taputeltuna jo melkein pari viikkoa. Ensi keväänä meillä on sitten kolme koululaista, kun nuorinkin saa jo aloittaa opinpolkunsa (vaikkei edes puhu kunnolla vielä). Joulujuhlia vietettiin yhdessä kaikkien koululaisten kanssa. Näimme reippaita esityksiä ja nautimme kauneimmista joululauluista, joululeivonnaisista sekä glögistä. Vierailipa pukkikin Korvatunturilta saakka täällä kaukaisessa Shanghaissa. Lapset olivat ylen onnellisia saamistaan pienistä lahjapussukoista, joista minulle tuli aivan oma lapsuuteni mieleen: mandariini, pipari, tikkari ja tarra-arkki. Ihanaa!

img_20171209_104444789672303.jpg

Joulupukki jakamassa lahjoja. Ee ja Oo odottamassa vuoroaan.

Minäkin sain omat kotiinviemiset mukaan juhlasta. Jäimme tilaisuuden jälkeen järjestettävälle ehtoolliselle, kun Suomen Lähetysseuran Hong Kongissa majaa pitänyt lähetystyöntekijä, jo Suomeen palannut pappi siis, heitti keikkaa täällä päin. Esiintymislavan koristeina olleet kukat jaettiin vielä paikalla olevien kesken, otin mielelläni itselleni tämän kaunokaisen.

img_20171211_204240682789788.jpg

Tästä oli (ja on edelleen) iloa pitkäksi aikaa!

Joulukoristeita on yllättävästi ollut useammassa paikassa, kuin alun perin kuvittelin. Takashimaya-kauppakeskuksen alapihalla on tällaiset koristeet (jotka valaistaan pimeällä sinisin valoin). Haluan kuvitella, että ne kunnioittavat Suomen 100-vuotista taivalta.

img_20171211_2110461786017129.jpg

Takashimayan sinivalkoiset seppeleet.

Ostin meille pientäkin pienemmän joulukuusen (se pitää saada mahtumaan jonnekin koko lopuksi aikaa vuotta). Koristeet ovat Suomesta tuotuja lastenhuoneen kuusen koristeita. Kuusi näytti tältä ehkä puolen tunnin ajan sen jälkeen, kun lapset sen koristelivat.

img_20171207_163207865722682.jpg

Kuusi vasta koristeltuna.

Nyt se näyttää lähinnä tältä. En oikeasti tajunnut, että vielä 2,5-vuotiasta kiinnostaa repiä koristeita ja kaataa kuusi kolmesti päivästä. En aio enää kymmenennen kerran jälkeen korjata sitä, tämä epätäydellisyys kuvastaa niin hyvin koko ihmiselämää, heh heh.

img_20171211_212628672478609.jpg

Astetta robustimpi kuusi. Tällä hetkellä sen olomuoto on vieläkin karumpi.

Vee:n koululla oli tietysti jouluesitys. Koulun “teatteri” on viimeisen päälle hieno paikka pehmustettuine penkkeineen. Koulun Grade 2 ja 3 (eli Suomen vastaavat 1. ja 2. luokka) esiintyivät yhdessä. En voi ymmärtää, miten musiikinopettajat olivat saaneet näin ison porukan esiintymään niin upeasti yhdessä kaikkine koreografioineen. Vee:lle tyypillisesti hän ei ollut puhunut tästä mitään etukäteen, joten olin todella ylpeä ja yllättynyt kaikesta. Kun kommentoin, että Vee osasi kaikki liikkeet ja laulut tosi hienosti, hän vain totesi: “Äiti hei, me ollaan harjoteltu tätä koulussa!” Aijjaha.

img_20171207_183751_11062560630.jpg

Valmistautumista esitykseen.

Jotta lapset saisivat kokea vähän joulun tunnelmaa, päätimme järjestää pienet piparileipojaiset. Tein taikinan alusta loppuun itse (suomesta tuoduilla mausteilla, kaikkia ei täältä saa) edellisenä iltana jääkaappiin, aamulla pantiin joululaulut soimaan, otettiin kanssaleipuri Ii vastaan, vedettiin tonttulakit päähän ja essut päälle. Pipareita tuli todella paljon, ja ne “hyllytettiin” seuraavaan viikkoon asti.

img_20171211_2113161817639768.jpg

Pikkuiset piparitontut Ii ja Ee työn touhussa.

Vuorossa oli koristelutalkoot. Yritin etukäteen kaikki expat-kaupat katsoa, kävin kolmessa eri isossa kaupassa, mutta selvästikään täällä ei harrasteta strösselin tapaisia tuotteita. Yhden purkin vaaleanpunaisia kuulia löysin, niistäkin sain pulittaa kuusi euroa – mitäpä ei lasten ilon eteen tekisi. Pieniä karkkejakin sai kaivella kissojen ja koirien kanssa, otin pienet rasialliset korealaisia suklaapapanoita ja suklaabanaanirakeita. Suurin osa kuorrutuksista saatiin Ikean puolukkamehusta ja tomusokerista. (Jostain syystä täällä ei tahdo mistään muualta kuin Ikeasta löytää mehutiivisteitä, niihinkin on kaksi vaihtoehtoa: mustikka tai puolukka.) Loput tahnat pursotettiin valmiista keltaisesta, jonka löysin yhden kaupan leivontanurkkauksesta. Sekin piti ensin laittaa pussiin, sillä päähän olisi pitänyt laittaa tylla, eikä minulla sellaisia täällä ole. Mutta hienoja pipareita saatiin aikaiseksi! Pieni määrä taikinaa säästettiin myöhemmälle ajankohdalle, jotta Vee sai koulusta tultuaan myös leipoa muutaman. Lisäksi pyöräytin ja koristelin jokusen perinteisen version talon väelle alakertaan. He olivat kovin otettuja joulutervehdyksestään, sillä olin pursottanut kiinankielisiä sanoja pipareiden päälle.

img_20171219_2301281288782074.jpg

Tarkkaa puuhaa, onneksi Ee:n kädet ovat vakaat.

img_20171219_2302581957834359.jpg

Oo koristelemassa omiaan, äiti auttoi vähän pursottamisessa. Nämä popsittu heti, kun vähän ehdin päätäni kääntää toisaalle.

img_20171214_1518371504106581.jpg

Valmiita tuotoksia. Tässä on puolet pipareista, Ii:n vastaavat olivat jo muualla.

Vaikka kaikkialla ei joulua näykään, meidän talomme alakerta on hauskasti koristeltu jouluun. Lasten suosikki on katulyhty, jossa pienet styrokspallot lentelevät lumen tapaan (joku kone sen sisällä kierrättää niitä ylös alas). Oma suosikkini on lukuisat isot joulutähdet seinien vieressä.

img_20171215_162553516450504.jpg

Alakerran joulua.

Ja niin kuin melkein joka kuukasi, taas meillä oli talon yhteinen juhla, tietenkin tällä kertaa joulun kunniaksi. Ruoka oli erinomaista, vaikkakin aika lailla Aasiaan painottuneena. Pääsimme kuitenkin mehevän kalkkunan makuun, alla olevassa kuvassa kokki leikkaa vieraille siivuja.

img_20171215_184427343398565.jpg

Joulujuhlan kalkkunapöytä.

Ja kuten aina, tälläkin kertaa lapsille oli järjestetty kaikenlaista hauskaa oheisohjelmaa. Joulupukki, taikuri, ilmapallomuotoilija ja tämä herra alla. Kiinalainen perinteiden taidelaji on vakiinnuttanut paikkansa jo tang-dynastian aikana, eli n. 600–900-luvulla. Siinä artisti käyttää värjättyjä taikinoita valmistaakseen mitä uskomattomimpia hahmoja. Parhaat eivät käytä viimeistelyyn maaleja, vaan tekevät kaiken pelkällä taikinalla. Välineinä toimivat piikki/veitsi, kampa ja pikkuiset sakset. Tekemisessä pitää olla nopea, sillä taikina alkaa kuivua aika nopeasti. Ja kuinkas muutenkaan, tässäkin lajissa järjestetään kilpailuja. Pitäisiköhän alkaa itsekin harjoitella lasten kanssa Play Doh:lla?

img_20171215_1938231630972961.jpg

Taikina-artisti valmistaa Oo:lle kisua.

20170908192055.bmp

Taikinamestarit osaavat vaikka mitä. Kuva: Shanghai Daily.

Alan olla jo ilmeisesti vähän pihalla kaikesta, mutta sain kuulla, että Suomessa tällaiset tonttuovet ovat kova juttu. Joka tapauksessa tällä viikolla järjestimme Ii:n luona puurojuhlan. Ee pääsi ihmettelemään, mitä tonttuoven takaa löytyy: portaat! Oikeasti portaat oli lainattu Anu Pentikin Posion-kodista eräästä suomalaisesta lehdestä. 

img_20171219_224642332216235.jpg

Tästä on kuulemma tonttu kulkenut, kun ovi on joskus jäänyt vähän raolleen.

Oli ihanaa saada herkullista riisipuuroa ja soppaa (sekä aikuisille kunnon glögit). Jälkiruokana tietysti aiemmin tehtyjä pipareita! Tytöillä oli hauska aamupäivä leikkiä, Vee tosin tylsistyi kuoliaaksi ja käyttäytyi sen takia “vähän” huonosti. (Vee:n koulu loppui jo viime perjantaina, nyt on sitten kolme viikkoa lomaa! Peliajat ovat paukkuneet ihan kunnolla, kun välillä on ollut huono ilmanlaatu ulkona ja koti huonosti varusteltu menevälle pikkumiehelle.)

img_20171219_224915212972479.jpg

Puurojuhlan kohokohta: riisipuuroa ja iso kulhollinen soppaa!

Älä käsitä väärin, pidän perinteistä ja Suomessa joulumme näyttää hyvin erilaiselta. Totta puhuakseni olen salaa tyytyväinen, että joulu on jäänyt vähän pienemmälle painotukselle täällä ollessa. Siis sillä lailla sopivasti. Ei ole tarvinnut sählätä kaikkea liikaa. Ei meillä ole edes oikeastaan joulukoristeita. “Jouluateriakin” aiotaan syödä Yunnanin keittiön antimien muodossa ja joululahjat jaetaan jo 22.12., jotta lapset ehtivät nauttia omistaan ennen matkaa. Olen aina kummastellut ihmisiä, jotka viettävät joulun matkustaen jonnekin pois kotoa kuumaan, mutta täällä se tuntuu iha luonnolliselta toteuttaa itsekin. Mutta aion kyllä juhlia, tosin mielessäni. Kiitos, Jeesus, että olet syntynyt, vaikkakin et oikeasti ihan justiinsa jouluna. Siitä alkoikin ihmiskunnalle upea aika, kaikki muuttui yhdessä hetkessä! Anteeksi, että meidän ulkoiset juhlamme eivät täytä niitä kriteerejä, mitkä kuninkaalle järjestetään. Toivon ja uskon, että sisäiset juhlani ovat sellaiset, mitä sinä kaipaat. Onneksi sinua varten on järjestetty isot juhlat toisaalla: “Then I looked, and I heard the voice of many angels around the throne and the living creatures and the elders; and the number of them was myriads of myriads, and thousands of thousands, saying with a loud voice, “Worthy is the Lamb that was slain to receive power and riches and wisdom and might and honor and glory and blessing.” And every created thing which is in heaven and on the earth and under the earth and on the sea, and all things in them, I heard saying, “To Him who sits on the throne, and to the Lamb, be blessing and honor and glory and dominion forever and ever.” (Revelation 5.)

jesus-christmas-meme-59dc6cdef1e52

Michael Scott sen sanoi. Sori, Jeesus, surkeista juhlista, hyvää syntymäpäivää!

Haluan toivottaa erittäin hyvää joulua sinulle, lukijani. Kiitos, kun käyt täällä! Huomenna aamulla Jii:n vanhemmat saapuvat meille, tutustumme parin päivän ajan pintaraapaisuna Shanghaihin, lennämme isolla porukalla jouluaattona päiväntasaajalle ja sitten onkin jo vuosi 2018. Hurjan jännittävää! Kuulemisiin siis ensi vuonna! ❤

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s