Hyvästi, syksy

Oikeasti minulla siis on edelleen sellainen olo, että nyt on lokakuun puoliväli. Hiljalleen täälläkin ruska (se olematon punaisuus) alkaa vaihtua maahan pudonneiksi lehdiksi. Ulkona on tälläkin hetkellä yhdeksän astetta, mutta kuljen silti toppatakissa ja talvikengissä, pipo, huivi ja sormikkaat lisävarusteina. Ei tietoakaan siitä ihanasta lämmöstä. Aurinko vielä jaksaa paistaa toisinaan, ja kyllähän se vielä lämmittää, mutta harmiksemme useina päivinä on ollut huonoa ilmanlaatua. Tuuli kääntyi taas eilen puhaltamaan idästä, mereltä, joten hiilivoimalaitosten hiukkaset jäävät sisämantereelle. Alla oleva kuva on meidän kadultamme, siellä vanhaherra Taitelija on työnsä parissa. En tiedä, oliko mies kuuro, mutta kun kehuin hänen maalaustaan kauniiksi, ei hän reagoinut siihen mitenkään. Ei sitten. (Maalaus oli oikeastikin hyvä.)

img_20171203_103922261832498.jpg

Paikalliset kuvasivat näitä puita usein sinistä taivasta vasten, nyt ne ovat jo miltei alastomia ilman kauniin keltaisia lehtiään. Taiteilija työssään suojatien toisessa päässä. (Huomaa sähköjohdot.)

img_20171211_2116571166919567.jpg

Tämä kuva on puistostamme. Silloin oli vielä melko lämmintä.

img_20171203_110537559093474.jpg

Tässä harjoitetaan heittokättä (Oo). Frisbee on kohta pusikossa!

img_20171203_1057301067558523.jpg

Lähipuistossamme oli esillä kauniita värejä vielä joulukuun alussa.

img_20171211_2041051233842881.jpg

Syksyn istutukset ovat kauniita! Tällaisten kaalien (?) lisäksi on nyt paljon orvokkeja joka puolella.

Vee:n luokka-asteella oli field trip eli luokkaretki Shanghaissa sijaitsevaan patsaspuistoon. Upea paikka, jossa oli todella paljon nähtävää niin kasvillisuuden kuin veistoksienkin osalta. Minä olin siis retkellä mukana esiliinana, jokaisella avustavalla vanhemmalla oli kolme tai neljä lasta huollettavanaan. Minulla oli Vee:n lisäksi kolme muuta lasta ryhmässäni ja kuulemma porukan piti olla etukäteen arvioituna helpoimmasta päästä. En tiedä, minne rakoseen auktoriteettini valui, mutta ryhmän kahden oppilaan käytös oli ala-arvoista: kaikki ohjeistukseni, pyyntöni ja lopulta komentoni valuivat tyhjiin. Mikä ilahdutti minua suuresti, oli oman poikani käytös – en ole koskaan nähnyt missään hänen käyttäytyvän niin hyvin! Vee ansaitsikin äidiltään myöhemmin kotona runsaat kehut. Luokan opettaja hoiti tilanteen kuitenkin todella mallikkaasti. Tytöt saivat miettiä matkalla takaisin koululle, kenelle olisivat anteeksipyynnön velkaa, ja miksi heidän pitäisi pyytää anteeksi. Lisäksi opettaja kävi heidän kanssaan läpi tilanteen koulussa. Seuraavana päivänä sain Vee:n kuljettamana vielä molemmilta anteeksipyyntökirjeet, joihin olikin sitten suuri ilo vastata!

 

img_20171129_131929284175024.jpg

Oppilaita Jing’anin patsaspuistossa ihmettelemässä taidetta.

Harmaita päiviä ja kiristyneitä hermoja vastaan Jii kärräsi Suomesta marraskuun lopulla matkalaukullisen vastalääkettä: suklaata, karkkia, lakritsia ja hapankorppuja. Ja mikä parasta, pakastimen täydeltä ruisleipää (ne eivät ole kuvassa lainkaan). Ja samalla lapset saivat joulukalenterit – tänä vuonna emme jaksaneet panostaa, vaan tyydyimme valmisiin Lego- sekä Brio-kalentereihin. Minäkin sain mukavan tuliaisen, sillä Jii toi verovapaana minulle uuden MacBookin. Vanha alkaakin vedellä viimeisiään, kun se on yli kuusi vuotta vanha – yhdellä keskusmuistin päivityksellä sekin tosin sai taannoin lisäaikaa. (Mutta niin kuin kaikki koneet, mikään ei taida enää kestää ikuisesti.)

img_20171201_1538112019800587.jpg

Pala Suomea shanghailaisen asunnon pöydällä.

Bible study groupissa (raamiksessa) on ollut niin ihanaa! Olemme viettäneet kahdet onnistuneet 25-vuotissyntymäpäivät (kaikki naiset täyttävät joka vuosi 25 sen iän ohitettuaan, eikö?), siunanneet yhden kodin, oppineet niin paljon uutta, saaneet ja antaneet kasan joululahjoja sekä tietysti herkutelleet ja syöneet hyvin. Alla on Sandyn syntymäpäiväkakku. Siinä on ihan oikeasti 25 kynttilää. Ei hirveän kätevää, kun osa steariinista oli ehtinyt valua kakun päälle jo ennen kuin viimeisiä oltiin edes sytytetty. Mutta olihan se kuitenkin kuvauksellisempi?

img_20171201_1121011787955840.jpg

25 sui sheng ri kuai le = 25 vuotta vanha, syntymäpäivä onnellinen. Ja kaksikymmentäviisi kynttilää.

Yksi raamiksemme naisista, Lisa, on mukana vahvasti ihmiskaupan vastaisessa työssä. Järjestö, jossa hän toimii, on Eden, joka auttaa jaloilleen ihmiskaupan uhreiksi joutuneita ihmisiä. Rahoitus saadaan korumyynnillä, ja näiden korujen tekemiseen juuri nämä uhrit ovat osallistuneet. Martin Luther King Junior on sanonut: “Our lives begin to end the day we become silent about the things that matter.” Vaiettujen puolesta on HUUDETTAVA, jotta heidät kuullaan! Vaikka olenkin aiemmin muun muassa pukenut päälleni mekon dressemberissä (jonka kampanja muuten on parhaillaan käynnissä), juossut puolimaratonin runforfreedomin joukkueessa ja tutustunut International Justice Missionin toimintaan ja tukenut järjestöä, ihmiskauppa on tullut ihan toisella tavalla iholle täällä Aasiassa. En halua täällä avata asiaa sen enempää, mutta toivon ja rukoilen, että moni tyttö (ja poika) säästyy pahimmalata tai ainakin voi kääntää kohtalonsa Edenin avulla. Lisa toi uuden malliston viime perjantaina nähtäväksi kotiinsa, joten pääsimme valitsemaan parhaat päältä. Kuvan koruista vain harva oli minun makuuni, mutta mukana oli todella upeita koruja, joista ostin mukaani useamman, yksi niistä saa toimia Vee:n opettajan joululahjana.

img_20171208_123017802174507.jpg

Edenin koruvalikoimaa.

Mutta jottei kaiken tarvitse olla aina niin vakavaa, niin tällaista Raamatun tutkimisen jälkeistä aikaa meillä yleensä naisten kesken vietetään: ruokaa, mmm. Jokainen meistä on suuri ruoan ystävä. Täällä kun ruoan tilaaminen on niin helppoa, on palveluita mukavaa hyödyntää. Tässä olemme tilanneet korealaisesta, kotiinkuljetus maksoi erikseen huimat 1,5 euroa. Salaattia, valkosipuliriisiä, kimchi-riisiä ja kahta lajia frittikanaa: hunajafrittiä ja tavallisia. Terveellistä, eikö? (Ehkä salaatit.) Tänään kävimme lounastamassa intialaisessa, sekin oli takuuvarmaa settiä. On myös mukavaa syödä isolla porukalla, koska silloin voi tilata monenlaista ja maistaa kaikkea. Pääsen minäkin nopeammin kärryille siitä, mitä täällä kannattaa tilata ja mitä ei. En osaa tätä vielä kiinaksi, joten: bon appétit!

img_20171208_124331247437362.jpg

Korealaista kotiinkuljetettuna.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s