Mom-to-mom Sale

Suomessa rakastin kirppiksien koluamista, olivat ne sitten fyysisiä kirpputoreja tai netin kautta toimivia. Lapset ja minä olemme käyttäneet todella paljon secondhand-tuotteita. Olenkin vitsaillut, että päälläni olevat vaatteet ovat alusasuja lukuun ottamatta alkujaan usein jonkun muun kaapista. Täällä Shanghaissa ei kirppiksiä oikein ole. Tai on, WeChatissa, mutta ryhmät ovat yleensä täynnä. WeChat nimittäin rajoittaa ryhmäkoot 500 ihmiseen (joukkovoiman pelossa?).

Ystäväni vinkkasi, että kaupungissa harrastetaan muutaman kerran vuodessa Mom-to-mom Sale -tapahtumia. Kyseessä ei edes ole mikä tahansa kirpputori, vaan myyjät tilittävät 15 prosenttia tuotoistaan hyväntekeväisyyteen, tässä tapauksessa köyhien kiinalaislasten sydänleikkausten tukemiseen. Tämänkin ajatuksen takana on ihan tavallisia (hyväsydämisiä) expat-äitejä. Mutta joka tapauksessa, olihan sinne päästävä. Shanghai Racket Club -niminen compound on meiltä katsottuna “siellä-ei-missään-kaukana” – erään läntisen metrolinjan päätepysäkki on siinä lähellä, mutta me menimme sinne ystäväni autokyydillä. Tapasimme paikan päällä pari suomalaisäitiäkin, jotka asuivat lähistöllä.

Mutta se, mistä halusin kertoa, oli kiinalaisten ostoskäyttäytyminen. Minä katselin ja tutkin, valitsin huolella tavarani yksi kerrallaan. Aloin kiinnittää asiaan huomiota, kun naapurilla puolestaan oli valtava Ikea-kassillinen täynnä tavaraa, ja niitä ostoksia tuupattiin sinne sellaista vauhtia, etten usko, että kaikkea edes vilkaistiin läpi. Katselin ympärilleni, samantapainen käyttäytyminen tuntui olevan suhteellisen yleistä. Kun teimme lähtöä, eräs nainen istui jossakin nurkassa tarkastelemassa (kahta isoa Ikea-kassillista) tavaroitaan: pidän, en pidä, joutaa pois, tämän otan. Eli siis ensin kahmitaan kaikkea mahdollista omaan laariin, ja laatu valvotaan lopuksi – mihin sitten rejekti päätyi, nurkkaan vai kaikki omille paikoilleen, niin, anteeksi ennakkoluuloni ja faktoihin perustamattomuuteni, mutta epäilen ensimmäistä vaihtoehtoa. Ystäväni totesikin, että osa tavaroista päätyy luultavasti eteenpäin myyntiin. Tapahtuma itsessään oli hyvin organisoitu, mutta tunkeilevat kanssaihmiset ja joidenkin epäkunnioittava ostokäyttäytyminen vähän latistivat tunnelmaa. Tarpeellista tavaraa lähti kuitenkin käsikynkässäni mukaan: lasten vaatteita erinomaisessa kunnossa, yhdet lähes käyttämättömät talvikengät Ee:lle, palapelejä, triangeli ja Vee:lle pari englanninkielistä kirjaa. Ai niin, myös suomenkielinen Bamse-dvd!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s