Kolmen koplan konferenssi

Viime viikolla Vee:n koululla oli konferenssipäivä, joka koostui niin sanotuista “vanhempainvarteista”. Torstai-iltapäiväksi oli mahdollista varata kymmenen minuutin aikaikkuna jokaisen lasta opettaneen opettajan juttusille. Meillä niitä oli yhteensä viisi: Mandarin (kiina), physical education (liikunta), art (taiteet), music (musiikki) ja homeroom (oma opettaja). Näiden lisäksi kävimme jututtamassa pojan englannin tukiopettajaa, jolla on iso merkitys kielen oppimisessa. Konferenssiin osallistuivat oppilas, vanhempi ja opettaja. Oppilaan tehtävänä oli reflektoida siihen astista oppimisprosessiaan.

img_20171024_1401041324720617.jpg

Alakoulun käytäviä.

Oli mielenkiintoista kuulla, mitä opettajat puhuivat Vee:stä. Poika sai paljon kehuja, ja kaikkein eniten minua miellytti kuulla, miten musiikin opettaja kertoi Vee:n kasvaneen muutaman viikon aikana ujosta sivustaseuraajasta “risk taker”-kategoriaan (tämä oli siis positiivista riskinottoa). Kiinan opettajaa olen hieman pelännyt, tosin täysin syyttä, kun en ollut häntä aiemmin tavannut. Opettaja kuitenkin halusi painottaa, että tärkeintä tässä vaiheessa on tukea oppimisen iloa, eikä painostaa lasta tekemään liikaa. Koulussa on tiukka aikaraja kotitehtävien tekemiselle, joka on kakkosluokkalaisille 20 minuuttia (täällä Vee on siis toisella, ei ensimmäisellä luokalla). Meillä raja paukkuu ihan jo siitä syystä, että minun tehtävääni tulkkina suttaantuu aika paljon aikaa. Opettajat kuitenkin sanovat, että jos jotakin jää kesken, se sitten jää. En tiedä, vaadinko liikaa, mutta usein meillä tämä aika venähtää 30–40 minuuttiin. Kunhan poika oppii lukemaan, hän saa ottaa vastuun omista läksyistä itselleen, vaikka en kyllä osaa sanoa, auttaako se tehokkuuteen positiivisesti vai negatiivisesti.

img_20171031_2315321871901259.jpg

Vee esittelee uusia taitojaan lyömäsoittimilla.

EAL (English as an Additional Language) -opettaja puolestaan oli ihmeissään, että Vee ei osaa vielä(kään) lukea ja kirjoittaa Suomeksi, sillä kielellinen ymmärrys on hänen mukaansa juuri sillä tasolla, millä sen pitääkin olla. Opettaja oli kuulemma pari päivää sitten pyytänyt Vee:tä kirjoittamaan jotakin suomeksi taululle. Raukka ei ollut uskaltanut sanoa, ettei osaa, vaan oli sitten kirjoitellut mitä sattuu. Opettaja oli onneksi nopeasti ymmärtänyt, etteivät pelkät kummalliset konsonantit taida sanoja muodostaa edes suomeksi. Englannissa Vee on päivittäin mukana seitsemän oppilaan pienryhmässä, ja useamman kerran viikossa Ms. Sirkel auttaa häntä myös luokassa. Tämä on erinomainen asia.

Kaikin puolin palaute oppimisesta oli hyvää. Joulun jälkeen on yleensä odotettavissa yhtäkkistä rykäystä kielitaidossa. Katsotaan, miten kaikki tapahtuu meidän kohdallamme. Toistaiseksi kielitaidon puute on harmittavasti näkynyt muun muassa formatiivisen testin tuloksissa. NWEA mittaa eri tavoin matemaattista ja kielellistä edistymistä. Vee ei saanut mitään tukea englannin suhteen testin tekemiseen, joten tuloksetkin ovat sen mukaisia – kammottavia – varsinkin, kun testi tehtiin jo noin kuukausi sitten. Tuloksia ei kuulemma kannata tuijottaa tässä vaiheessa oikeastaan ollenkaan, sehän olisi sama kuin minä tekisin venäjäksi matemaattisen ja kielellisen testin ja minua verrattaisiin taidoiltani käytännössä natiiveihin. Absurdia. Testi tehdään joka syksy ja joka kevät, jotta tulokset ovat aidosti vertailtavissa. On todella mielenkiintoista nähdä, miten tulokset muuttuvat ensi kevääseen mennessä saati sitten, kun syksy taas koittaa. Päällimmäisenä keskustelujen jäljiltä en voinut kuitenkaan olla miettimättä, että olemme todellakin tehneet juuri oikean kouluvalinnan meidän pikkukaverillemme.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s