Me kummajaiset

Suomessa se on vähän niin kuin sääntö, että tuntematonta vastaantulijaa ei katsota silmiin, vaan pitää tuijottaa nurkkia ja penkkoja, oikeastaan mikä vain kohde kelpaa, millä voi välttää kontaktin toiseen ihmiseen. Sen tähden täällä voi ulkomaalaisena olla välillä hieman hämillään.

Etukäteen ajattelin, että Oo tulee saamaan paljon huomiota. Osuin siinä kyllä täysin oikeaan. Pieni, vaaleatukkainen poika on kaikkien lemmikki. Porttivahti on nostanut vyötäisiltä ilmaan, viereisen verisairaalan vartija haluaa joka kerta kätellä aamusella ohi kulkiessamme, vanha mies on ottanut kädestä kiinni ja juossut yhdessä pojan kanssa, Oo on saanut kokeilla useita soittimia puistoreissuilla, lapset ja aikuiset haluavat sanoa meidän pikkuisellemme “hello!” – puhumattakaan niistä lukuisista vilkutuksista, joita Oo on saanut osakseen. Samalla tavoin hän on päässyt kymmeniin valokuviin joko yksinään tai jonkun paikallisen kanssa. Vee on isona poikana saanut olla suhteellisen rauhassa muutamaa päänsilitystä lukuun ottamatta.

Se, mikä minut on yllättänyt, on Ee:n saama huomio, ja ainoastaan nuorilta naisilta. “You are so beautiful!” “Can I take a photo with you?” Kuinkahan monessa kiinalaisessa perhealbumissa meidän perheenjäseniämme jo on? Ee:llä on suhteellisen isot silmät, ehkä se kiinnittää huomion – täällä kun kaikella söpöllä ja ihailtavalla tuntuu olevan järjestään jättisilmät. Jos Oo onkin alusta saakka vilkutellut ihmisille ja ottanut saamansa huomion suhteellisen hyvin vastaan, on se Ee:lle ollut tosi vaikeaa. Muutenkin hieman varautunut tyttö kaivautuu pikapikaa kainaloon, kun joku lähestyy kameran kanssa.

Mutta tiedättekö, ei ole kertaa, jos koko perheellä olemme liikenteessä, ettei joku katsoisi kerran, toisen, kolmannenkin vielä peräänsä, kun kävelee ohitse. Mutisee itsekseen: “san ge haizi!” eli kolme lasta. Se onkin todella ihmeellistä täällä asuville. Yleensä ihmettelijät ovat vähän varttuneempaa väkeä, joihin yhden lapsen politiikka on tietenkin vaikuttanut tavalla tai toisella. Nuoriso ei niinkään ihmettele, eihän heidän ole tarvinnut vielä oman elämänsä osalta ajatella, mitä se tarkoittaa, että kahta lasta enempää ei perheessä saa olla. Kuinka monta kertaa olemme kuulleet sen maagisen sanan: “san”. Eräs mies jopa laski isoon ääneen “yi, er, san”, yksi, kaksi, kolme, epäuskoinen ilme kasvoillaan. Melkoinen suurperhe.

Eilen aamulla kävin Oo:n kanssa puistossa. Siellä tuli vanha mies vastaan, jonka ihan taatusti olen nähnyt siellä ennenkin. Tällä kertaa hän pysähtyi juttelemaan kanssamme. Oo oli minulla reppuselässä. Mies nauroi, kätteli Oo:ta, puhui ummet ja lammet iloisesti, minä en ymmärtänyt mitään. Kerroin, että Oo on kaksivuotias. Mies nauroi jälleen. Sanoin Oo:lla olevan vielä kaksi sisarusta. Vanhus piti olkavarrestani kiinni ja taputteli kyynärvarttani ja kertoi, että miten hienoa! Taas hän höpisi kaikenlaista, en ymmärtänyt. (Moni kiinalainen ei tunnu välittävän, vaikka ei ymmärtäisi sanaakaan.) Kerroin, että meidän pitää lähteä kohti kotia. Mies tarttui minusta kiinni ja antoi suudelmat, oikeammin ihan märät moiskaukset, poskille. (En ole ihan varma, hän ehkä yritti tähdätä suulle, mutta väistin tyylikkäästi molemmilla kerroilla.) Hyvästelimme. Tämä on Kiina. Täällä tapahtuu kaikenlaista hauskaa.

Laowai:n (ulkomaalaisen) kaikki kiinalaiset tunnistavat. Tosin vain kerran olen kuullut sen pienen tytön suusta, kun hän huuhdahti näin nähdessään meidät. Tottuukohan tähän huomioon vielä täällä asuessaan? Mutta tiedättekö, minä tunnistin tänään kiinalaisen kiinalaisten joukossa kadulla kävellessäni! Sama verisairaalan vartija, joka aina Oo:ta paapoo, käveli meitä vastaan siivileissään: huikkasin hänelle “ni hao”, hän ilahtui ja tervehti takaisin meitä kaikkia. Eiväthän nuo kaikki miljoonat siis samalta näytäkään, ha haa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s