Läksyjen jälkeen soos niinku LOMA!

Minua suoraan sanottuna vähän säälittää, millaisen kuorman alla esikoisemme on ollut. Kiukkukohtauksia on sadellut kotona, mutta eipä kai ihme kaiken sen pyörityksen jälkeen. Mandariinin opettaja laittoi kotiin viestiä, että pitäisi harjoitella testiä varten. Vee:n ongelma on, että oppimateriaalit ovat englannista kiinaksi, ja niin kauan, kuin ensimmäinen ei suju, on hankalaa ymmärtää jälkimmäistäkään. Olemme harjoitelleet kääntämään sanat kiinasta suomeksi. Jos Vee-paralta kysytään kokeessa käännöstä vaikka tietylle kirjainmerkille, ei hän osaa vastata siihen mitään. Ajattelimme Jii:n kanssa, että näillä mennään, sillä emme voi vaatia yhtään enempää meidän herkältä taistelijaltamme. Alla olevassa kuvassa on käsialanäytöstä harjoittelun lomasta.

wp-image-1494622103.jpg

Harakanvarpaita mandariiniksi: aurinko/päivä, kuu/kuukausi, taivas ja ihminen.

Kuten jo aiemmin taisin jossain mainita (ehkä?), niin englanti sujuu paremmin ja sen opiskeluun motivaatiota on selvästi enemmän. Vee sai loman ajaksi tukimateriaalinsa kotiin, jotta hän voi myös meille esitellä sitä. Heti illalla keräännyimmekin olohuoneen pöydän ääreen pelaamaan englannin sanoilla UNO:n tyyppistä peliä. Tähdellä väri vaihtuu, +2 nostattaa kaksi korttia ja reverse-sana vaihtaa suuntaa. Se voittaa, jonka käsi on tyhjä korteista. Kaikki laittamansa kortit piti lausua ääneen. Hauska idea!

wp-image-1071756261

Englannin kielen treenejä à la UNO.

Ee on päättänyt, että hän ei saa jäädä pekkaa pahemmaksi, eli isoveljeä ei voi päästää karkumatkalle. Meillä on käytössämme ylimääräinen ekaluokan tehtäväkirja, jota Ee kovin mielellään tekee: “Äiti, voinko mää tehdä taas läksyjä?” Tämä sivu on neitokaisen itsenäistä tuotantoa sillä välin, kun isoveli oli koulussa, pikkuveli nukkumassa ja äiti lukemassa kirjaa. Tavun käsitys on vielä hukassa, mutta en edes ajatellut puuttua asiaan, parasta on se, millä innolla hän näitä tekee.

wp-image-1618816789.jpg

Pikkusisko (meimei) ei aio jäädä isoveljestään (gege) jälkeen.

Normaalisti koulupäivän jälkeen käydään välipalalle ja heti sen jälkeen niiden kurjista kurjimpien läksyjen kimppuun. Eilen Vee sai riemuita, kun hänellä alkoi loma, aivan kuten melkein kaikilla muillakin täällä, ja sen kunniaksi mentiinkin välipalan jälkeen puistoon seikkailemaan. Pieni tyttö ruokki kaloja leivänpaloilla, joista yksi tippui “huvimajan” penkin alle. Vee tarttui tilaisuuteensa, ja kävi ruokkimaan ahnaita vonkaleita. Pieni kilpikonna, joka oli eksynyt ruokinta-alueelle, joutui melkoisen pommituksen ja keikutuksen kohteeksi veden pinnalla, kun miltei metriset punaniskat hyökkäilivät ja rynnivät ruokaa hapuillessaan.

wp-image-267526066

Kaikin mittarein komeita vonkaleita, jotka villiintyvät täysin ruoasta.

Tämä lomajakso, Golden week, alkaa suunnilleen lokakuun alussa. Kiinalaisilla on kolme lomapäivää, ja edellisenä (ja mahdollisesti seuraavanakin) viikonloppuna tehdään töitä sisään pitkän lomaviikon saamiseksi – samalla tavalla Jii:kin on tänään töissä. Tähän samaan könttiin kuuluu nyt National day, eli jonkin sortin kansallispäivä. Juhlallisuuksia on ympäri maata ja tämä on yhtäjaksoisesti toisiksi pisin kiinalaisten loma kiinalaisen uudenvuoden jälkeen. Teille, raiteille ja lentoasemille siis on odotettavissa valtavia ruuhkia, kun miljoonat kiinalaiset liikkuvat kotiseuduilleen tai muuten vain matkustavat ympäriinsä. Moni expat-perhe on myös lähtenyt johonkin lähimaihin virkistäytymään. Me pysymme täällä. Olemme suunnitelleet menevämme Shanghain Disneylandiin keskiviikkona tai torstaina, katsotaan sitten, miten meidän käy tuhansien kiinalaisten keskellä. Kaikkialla varoitellaan, että suosittuja nähtävyyksiä kannattaa välttää, jos ei halua viettää päiväänsä massojen keskellä. Eikös meitä jo hulluiksi ole kutsuttukin?

Alla kuvassa on tähän keskisyksyn juhlaan kiinteästi liittyviä leivonnaisia, kuukakkuja (mooncakes). Näiden syöminen kiinalaisten keskuudessa on loman aikana “pakollista”, sillä onhan nyt täysikuun aika ja kiinalainen kalenteri on jollakin tapaa oivallisessa vaiheessa. Saimme eräältä tuttavalta tällaisen rasiallisen maisteltaviksi. Näiden kuviointi ei mielestäni ole kovin perinteinen, mitä täällä kuukakkuja on vitriineissä kaikkialla myyty, mutta maku varmastikin samanlainen. Niiden sisällä olevat täytteet voivat olla muun muassa seuraavanlaisia: pähkinä-kinkku, lootuksensiemen, taatelitahna, seesamitahna, punapapu, munankeltuainen. Nähtäväksi jää vielä, minkälaisia makuelämyksiä nämä tuottavat. Siitä ehkä lisää myöhemmin.

wp-image-316764492

Mooncake-kakkusia lahjapakkauksessaan.

 

Ps. Jii viestitteli kuvan kera autosta, että työpaikan portilta on edetty 200 metriä puolentoista tunnin ajamisen jälkeen. (Sade ei ainakaan auta asiaa.) Vielä on seitsemän tuntia aikaa olla tämän päivän aikana kotona…

wp-image-1112370772

90 kilometriä kotiin pahimmassa lomaruuhkassa.

Pps. “chinese crowds on holiday” hakukoneen (kuva)hakuun, niin saa vähän käsitystä siitä, miltä näyttää, kun mustatukkainen kansa lähtee yhtä aikaa lomalle.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s