Sekalainen kuvakavalkadi

Tällä kertaa annan kuvien (klikkaa auki isommiksi) puhua puolestani. Otokset eivät välttämättä ole missään aikajärjestyksessä, ja osan kuvista olen napannut jo ajat sitten, mutta sehän on hyvä, että näillä ei voi olla parasta ennen -päiväystä.

(Suokaa anteeksi, tässä jostain syystä kuvat heittelevät järjestyksessä häränpyllyä. Olette järkeviä ihmisiä, osaatte yhdistää kuvat oikeisiin teksteihin. Kiitos.) Alla ensimmäisessä odotellaan metroa. Lasten lempipaikka on viimeisen vaunun kohdalla, josta näkee komeasti, kun “mettonuna” on tulossa. Paikassa on myös se hyvä puoli, että harva paikallinen jaksaa kävellä sinne asti, jolloin siellä on yleensä paremmin tilaakin. Huono puoli on, jos liikkuu rattaiden kanssa, että yleensä hissi sijaitsee sitten aivan jossain muualla. Toisessa kuvan tunnelmat ovat jotenkin niin hupaisan kiinalaisia. Kuva on siis ostoskeskuksesta, jossa ihan tavallisessa liiketilassa on vauvakylpylä. Jeps. Vanhemmat seisovat altaan ulkopuolella räpsimässä kännykällään kuvia beibistä, joka kelluttelee mukavasti lämpimässä vedessä – kaikkien ohikulkevien katsojien silmien alla. Kolmas kuva on ensimmäisestä paikallisesta sisäleikkipaikasta, jonka testasimme viikko sitten. Portilla mitattiin otsasta kuume kaikilta lapsilta ja täti sen jälkeen pruuttaili käsidesiä vuoron perään jokaiselle lapselle. Neljäs kuva on ilta-asuinen suihkulähde tässä aivan meidän lähellämme. Kaikkein parasta on, että se “soittaa” musiikkia ja suihkujen korkeus ja taajuus vaihtelee jatkuvasti. Ei ihme, että Oo oli siitä kovin kiinnostunut! Viimeisessä kuvassa on paikallinen kampaamo lapsosille (ei ehkä ihan kaikille tuloluokille tarkoitettu), jossa pikkuiset istuivat omissa autoissaan ja ruudusta tuli ilmeisesti jokaiselle sopivaa ohjelmaa: joku katsoi Ryhmä hauta ja toinen Tuomas Veturia – kai nyt tuollaisella toiminnalla kenen tahansa pyöriväisen hiukset saadaan leikattua!

Tässä pari päivää sitten korotetulla valtatiellä sattui jonkinlaien onnettomuus. Istuin erkkerillä katselemassa puiston suuntaan, kun yhtäkkiä pieni savujuova nousi puiden takaa. Ajattelin, että siellä ehkä poltetaan roskia tai joku on sytyttänyt luvattoman nuotion. Savu kuitenkin yltyi äkkiä ja kohtahan sieltä tuprusi jo kunnon mustia pöllähdyksiä. Tilanne näytti hurjalta, kun puiden takaa löivät liekit. Mitä lie sitten sattunut, sitä tarina ei kerro, mutta itään päin liikenne oli pysäytetty ja paikalle saapui kaistaa väärään suuntaan useampi paloauto. Toisessa kuvassa olemme pienten kanssa aamukävelyllä. Läheiseltä kävelykadulta löytyi pikkuruinen leikkipuisto, jossa oli yksi miniliukumäki ja sitten tällainen kiipeilyteline. Vältti paremman puutteessa. Kolmannessa kuvassa on Vee:n koulun sadekatokset. Jotta ihmiset välttyvät puljaamasta jatkuvasti sateenvarjoilla, näiden katosten alla pääsee näppärästi liikkumaan paikasta toiseen kastumatta. Se vain ei käy ymmärrykseeni, että ne pystytetään ja puretaan JOKA PÄIVÄ uudelleen, vaikka sadetta olisi luvattu seuraaville viidelle päivälle. No, pitäähän ihmisillä työtä olla, eikö? Neljäs kuva on puistostamme. Tähän aikaan vuodesta julkisilla paikoilla aika harvassa paikassa mikään näyttävä kasvi kukkii, toisin kuin silloin tutustumisretkellämme toukokuussa. Tämä kaunis, korallinpunainen kukka kuitenkin ilahduttaa meitä nyt miltei päivittäin. Kuvassa ne eivät ole vielä täydessä kukassa, joten näky on todella kaunis, kun ne kurkistelevat tuolta puiden alta. Muutenkin puiston istutukset, vaikka vihreitä tällä hetkellä ovatkin, ovat upeita.

Ensimmäinen kuva on tältä päivältä. Olimme eräässä ostoskeskuksessa ja totesimme, että ruokaa on saatava. Vee vaati paistettuja nuudeleita. Ruokapaikkoja oli kymmeniä, mutta menimme intuition mukaan: ne paikat, missä oli paljon ihmisiä, näyttivät houkuttelevilta. Melkein viimeistä pöytää myöten täynnä olevaan taiwanilaiseen etsintämme päättyi, kun heillä oli listoillaan himoittua nuudelia. Osasin jopa kysyä sen kiinaksi tarjoilijalta, huraa! Kuvasta puuttuu yrttileipä ja nyytit, mutta erinomaista sapuskaa samaan hintaan, kuin meidän perheemme olisi syönyt pikaruokapaikassa kotimaassa. Meidän kakspuolvuotiaamme Oo keräsi hilpeitä katseita, kun hänen ruokansa hupeni lautaselta puikot kädessä. Ei ehkä kaikkien lajin sääntöjen mukaisesti, mutta hänen orkesterinjohtajan taitonsa ainakin karttuivat huimasti illan aikana. Toisessa kuvassa on lasten “oppikirjoja”. Ostin pari yksinkertaista kuvakirjaa, joita Aping voi lukea heille. Harmi, että sanoja ei ole kirjoitettu pinyinillä, minullekin niistä olisi hyvää oppia! Tosin Apingin avustuksella opin paljon lisää, ja Jii selvittää parhaillaan meille kiinan kielen opettajaa. Kolmas otos on uusi paikallislehtemme, Shanghai Daily, joka ilmestyy päivittäin (ovenkahvaan!). Mikä autuus, että ei tarvitse kävellä tuulessa ja viimassa aamuisin postilaatikolle, vaan lehden saa näppärästi tästä käteen. Muu posti (laskut lähinnä, plääh, niistä ei pääse eroon edes täällä) ojennetaan alakerrasta suoraan käteen, kun siitä kävelee ohi. Kuva neljä on erikoinen lappu. Olin ehtinyt pari viikkoa poistua Vee:n kanssa koulun portista ilman tätä, kunnes eräällä kerralla vartija osoitti tällaista keltaista lipuketta ja hoki: “office, office”. Menin tiedustelemaan asiaa, niin kuulemma joka kerran, kun haen lapseni koulusta, minun tulee kirjata hänet tiskillä ulos, napata vastineeksi tämä keltainen kortti, ja sen luovuttamalla portilla voimme iloisesti poistua paikalta. No niin pojat, hyvin hoidettu homma, kun ehkä kymmenen kertaa olisin voinut napata kenet tahansa mukaani… Viidennessä kuvassa kootaan Ikean lipastoa. Pitää nimittäin varautua siihen hurjaan tavaramäärään, joka jossain vaiheessa saapuu kotiimme. (Se ei ole vieläkään saanut lähteä Suomesta.) Meillä oli akkuväännin, jolla kaikki ruuvit sai näppärästi paikalleen, mutta vasara tulee vasta kuormassa. Mikäs sitten neuvoksi saada naulat paikalleen? Soitin alakerran “toimistoon”, josta lupasivat lähettää “insinöörin” paikalle. Remonttireiska lainasi minulle vasaraansa ilomielin, ja niin saatiin työ tehtyä. Ee auttoi innokkaasti koko urakan ajan (ja ihan onnistuneesti), melkoinen mimmi! Kuudennessa ruudussa on Ee:n ihan itsenäisesti kirjoittama lappu. Löysin sen Apingin selästä eräänä aamuna. Meillä nimittäin luetaan todella ahkerasti Risto Räppääjiä, joista yhdessä Risto (yrittää) laittaa erään pojan selkään samanlaisen lapun. En tiedä, mitä ajatella, olla ylpeä tyttäreni omatoimisuudesta ja itsenäisestä kirjoitustaidosta, vai pitää puhuttelu siitä, mikä on hyvää käytöstä? Päädyin molempiin. Kuudes kuva esittelee elintarvikepakkauksen. Tilaamme ehkä puolet ruuista tosiaankin netin kautta. Näitä munia emme olleet ostaneet ennen, joten yllätys oli melkoinen, kun avasin laatikon: pienikokoiset luomumunat oli pakattu akanoihin, eli jos joku ei tiedä, mitä se tarkoittaa, niin viljanjyvien tyhjiin kuoriin. Hauska pesäpaikka heillä. Toisiksi viimeisessä ruudussa on kahvia. Eikös olekin erikoinen pakkaus? En ainakaan itse ole ennen missään nähnyt. Nämä ovat yksittäispakattuja suodatinpusseja, joissa on kahvi valmiina: levitetään siivekkeet sivuilta, repäistään pussin suu auki ja kaadetaan ehkä 1,5 kupillista kuumaa vettä päälle. Odotetaan hetki ja avot, kahvi valmista. Näitä tosin meillä ei ole kuin muutama, ne tulivat kaupanpäällisiksi. Viimeisessä kuvassa on minun viikonloppukimppuni. Vee:n koululla on usein perjantaina kukkamyyjä. Tällä kertaa sorruin minäkin, kun näytti siltä, että joka toisella äidillä oli kädessään kukkia. Kysyin eräältä rouvalta kukkien hintaa, ja vastaus ei ainakaan estellyt päähänpistoani. Kyseinen kimppu maksoi 10 yuania, eli vähän vajaat puolitoista euroa. Kuka nyt ei voisi vastustaa tuoreita kukkia, varsinkaan tällä hinnalla?

One thought on “Sekalainen kuvakavalkadi

  1. Oi ihanaa, jos tuolla hinnalla saisi kukkia Suomessa ja vieläpä noin vaivattomasti ilman, että niitä tarvitsisi erikseen lähteä hakemaan kauempaa, niin mä kyllä ostaisin kimpun joka perjantai!! 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s